Tichete sociale 2023 de Sărbătorile de Iarnă. Pensionarii cu venituri mici primesc „a 13-a pensie” în decembrie

Valoarea unui carnet cu tichete sociale este de 100 de lei, fiind compus din 10 tichete a 10 lei fiecare.

27 nov. 2023, 07:47
Tichete sociale 2023 de Sărbătorile de Iarnă. Pensionarii cu venituri mici primesc „a 13-a pensie” în decembrie

Tichete sociale 2023.  Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă din acest an pensionarii ieșeni vor primi ajutoare sub formă de tichete sociale valorice. Acțiunea este organizată de către Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială. Acţiunea se află la a XXI-a ediţie.

Beneficiarii campaniei sunt circa 11.500 de pensionari ale căror pensii cumulate nu depășesc suma de 1.300 de lei inclusiv (pensionari de drept și pensionari pe caz de boală) și asistenți personali ai persoanelor cu dizabilități. Valoarea unui carnet cu tichete sociale este de 100 de lei, fiind compus din 10 tichete a 10 lei fiecare.

Tichete sociale 2023. Pentru a primi astfel de tichete valorice pensionarii trebuie să se afle în baza de date a Casei Județene de Pensii, să aibă domiciliul în Municipiul Iași și să se afle în plată cu luna noiembrie 2023.

Tichetele valorice sunt distribuite în perioada 6 decembrie 2023 – 5 martie 2024, între orele 8.30 și 15.30, în următoarele locuri:

Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Str. Codrescu nr. 6 – pentru beneficiarii cu domiciliul în zona COPOU;
Cantina de Ajutor Social, Str. Sf. Andrei nr. 70 – pentru beneficiarii cu domiciliul în zonele CENTRU – GARĂ;
Direcţia de Asistenţă Socială, Şos. Naţională nr. 43 – pentru beneficiarii cu domiciliul în zonele PODU ROŞ, BULARGA;
Centrul de Cartier Nicolina, Str. Petre Ţuţea nr. 2 – pentru beneficiarii cu domiciliul în cartierul/zona NICOLINA I şi II;
Centrul de Cartier Păcurari, Șos. Păcurari nr. 34 – pentru beneficiarii cu domiciliul în cartierul/zona PĂCURARI;
Centrul de Cartier Tătăraşi, Str. Vasile Lupu nr. 8 – 2 – pentru beneficiarii zonelor TĂTĂRAȘI, METALURGIE, T. VLADIMIRESCU;
Centrul de Cartier Alexandru cel Bun, Str. Tabacului nr. 1A – pentru beneficiarii cu domiciliul în zonele ALEXANDRU CEL BUN – DACIA;
Centrul de Cartier Frumoasa, Bd. Poitiers nr. 20 – 22 – pentru beneficiarii cu domiciliul în zonele BUCIUM şi FRUMOASA.

Tichete sociale 2023 de Crăciun pentru oamenii sărmani. Seniorii pierd banii dacă nu depun cerere în câteva zile la primărie

Se vor acorda tichete sociale de sărbători. Cetățenii municipiului Târgu Jiu cu o situație precară vor fi sprijiniți și în acest an de autorități. Vor primi tichete în valoare de 70 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Cu scumpirile din ultima vreme pe care trebuie să le înfrunte ca să poată supraviețui, pensionarii au dat buzna deja  la sediul Direcției de Protecție Socială, în vederea depunerii de cereri pentru tichetele sociale de Crăciun.

Tichetele sociale vor fi acordate familiilor ce realizează venituri de până la 530 lei/membru. Termenul limită de depunere a cererilor este data de 24 noiembrie.

Tichete sociale pentru Crăciun. Vești bune de la autoritățile din Rovinari. Și în acest an, vor oferi tichete sociale pentru sărbătorile de iarnă familiilor nevoiașe din oraș. Valoarea unui tichet este de 100 de lei. Copiii vor primi câte un pachet cu dulciuri, în valoare de câte 80 de lei.

Primăria Rovinari a explicat ce venit trebuie să aibă familiile care se pot încadra să primească acest sprijin. „Cu ocazia sărbătorilor de iarnă 2023, Consiliul Local al orașului Rovinari și Primăria Rovinari vor acorda tichete sociale cu o valoare de 100 lei/tichet cu T.V.A. și pachete cu dulciuri pentru copii, în valoare de 80 lei/pachet cu T.V.A., conform legislației în vigoare, pentru familiile/persoanele cu domiciliul sau reședința pe raza administrativ teritorială a orașului Rovinari, ale căror venituri/membru de familie se incadrează până la suma de 634 lei/luna (limita maximă admisă pentru beneficiarii de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010)”, au transmis autoritățile.

Tichete sociale de Crăciun. Înscrierile se efectuează în perioada 01.11.2023-24.11.2023, între orele 10:00-15:00, la sediul Primăriei Oraș Rovinari – Compartimentul Protecție Socială, unde se va elibera un bon de ordine pe care fiecare persoană îl va prezenta în data programării la distribuirea tichetelor sociale și a pachetelor cu dulciuri.

Tichete sociale 2023 pentru grădiniţă. Creat in sprijinul educatiei copiilor din familii cu venituri mici, tichetul social pentru gradinita stimuleaza frecventarea zilnica a cursurilor prescolare, un element cheie in dezvoltarea lor si a comunitatii din care fac parte.

De la începutul anului 2023 și până în luna iunie 2023, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș a acordat un număr de 282 de tichete sociale pentru grădiniță.

Stimulentul educațional se acordă lunar, pe perioada unui an școlar, cu condiția frecventării activităţilor organizate în cadrul unităţilor din învăţământul preşcolar, respectiv septembrie-Iunie.

Beneficiul social se acordă la cererea unuia dintre părinți, a reprezentantului legal al copilului sau, după caz, a persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, în condițiile în care sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele criterii:

  • Copilul este înscris într-o unitate de învățământ conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
  • Venitul lunar pe membru de familie este de până la 634 lei (nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocației pentru susținerea familiei);
  • Frecvenţa regulată la grădiniţă a copiilor din familiile beneficiare (cu excepția absențelor motivate, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 50% din zilele de grădiniţă).

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă şi tichete de 1500 de lei pentru tratamente stomatologice

Tichetele sociale pentru grădiniță se acordă lunar, în perioada septembrie – iunie (inclusiv în vacanțe și în zilele libere acordate de lege), valoarea nominală a unui tichet fiind de 120 lei/lună. Pentru a nu pierde acest ajutor financiar, copiii trebuie să fie prezenți zilnic la grădiniță. Aceste tichete pot fi utilizate doar pentru achizitionarea produselor necesare preșcolarilor: produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite și articole școlare.

Tichete sociale 2023 pentru grădiniţă. Acte necesare:

  • Cerere – Declarație pe propria răspundere;
  • I/C.I./C.I.P. al titularului şi al membrilor de familie (original şi copie xerox);
  • Certificatele de naştere ale copiilor (original şi copie xerox);
  • Certificatul de căsătorie (original şi copie xerox);
  • Adeverinţă eliberată de grădiniță;
  • Adeverinţă din care să rezulte venitul net realizat în luna anterioară depunerii cererii, de către persoanele încadrate în muncă+ nr. şi valoarea tichetelor de masă dacă este cazul;
  • Certificat de atestare fiscală pentru persoanele peste 18 ani, o dată pe an;
  • Adeverinţă de la Registrul Agricol al Primăriei Târgu Mureş;
  • Cupon alocație;
  • Alte acte, după caz.

Documentele mai sus amintite se depun la Registratura Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, str. Gheorghe Doja, nr. 9, camera 8, parter (program de lucru cu publicul: luni-vineri 08:00-12:00, marți și joi ora 14:00-16:00) sau în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected].

Tichete de creşă de 1500 de lei, suspendate în 2023. Plata bonelor rămâne pe cont propriu
Acest stimulent educațional sub forma tichetelor sociale pentru grădiniță se acordă doar copiilor preșcolari ce provin din familii defavorizate de pe raza Municipiului Târgu Mureș, potrivit unui comunicat de presă remis de Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș.

Informații suplimentare se regăsesc pe site-ul DAS Târgu Mureș https://dastgmures.ro/, secțiunea Beneficii de asistență socială sau la nr. de telefon 0365/430859 – Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Mureș.

Tichetul social este reglementat de Legea nr. 248/2015 si de normele metodologice aferente. Este acordat de primarii, din bugetul de stat, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata. De la 1.03.2023 valoarea nominala a unui tichet social pentru gradinita a crescut de la 105.1 lei, la 119.6 lei. Pentru anul 2022, Institutul National de Statistica a publicat o rata a inflatiei de 13,8% iar valoarea Indicatorului Social de Referinta va creste de la 525,5 lei, la 598 de lei. Tichetele pot fi folosite doar pentru achizitionarea produselor necesare prescolarilor: produse alimentare, de igiena, imbracaminte, incaltaminte, rechizite si articole scolare. Nu pot fi folosite pentru a achizitiona tigari si produse alcoolice.

  • Venitul lunar al fiecarui membru al familiei nu trebuie sa depaseasca de mai mult de doua ori nivelul venitului minim garantat
  • Copilul beneficiar trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani si sa aiba prezenta zilnica la gradinita, cu exceptiile specificate in normele de aplicare a legii nr. 248/2015 si a legii nr 49/2020 si a OUG 30 / 18.03.2020 cu modificarile si completarile ulterioare.
  • Simplificare: va fi eliminata obligativitatea cererii pe care trebuiau sa o faca parintii pentru inscrierea copiilor in program. Depunerea la primarie de catre titulari a unui dosar care cuprinde: acte privind veniturile si componenta familiei, documentul de inscriere la gradinita
  • Stimulentele educationale se acorda copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocatie pentru sustinerea familiei acordata in baza Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.
  • Stimulentul educational se acorda si copiilor aflati in ingrijirea persoanei care a fost desemnata de parinte pentru intretinerea copilului, pe perioada absentei parintilor, (…) daca veniturile pe persoana, inclusiv copilul aflat in ingrijire, nu depasesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei.
  • Stimulentul educational se acorda numai pentru copiii inscrisi într-o unitate de invatamant prescolar, conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • Stimulentele educationale se acorda, din oficiu, copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocatie pentru sustinerea familiei, odata cu stabilirea dreptului de alocatie pentru sustinerea familiei, sau dupa acordarea acestuia, persoanei care este si titularul alocatiei pentru sustinerea familiei.
  • Stimulentele educationale se acorda, pe baza de cerere, copiilor aflati in ingrijirea persoanei care a fost desemnata de parinte pentru intretinerea copilului, pe perioada absentei parintilor, daca veniturile pe persoana, inclusiv copilul aflat in ingrijire, nu depasesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei.