Ticuri nervoase care-ţi afectează sănătatea

Obiceiurile nervoase sunt adesea mai enervante pentru oamenii din jurul tău decât pentru tine. Aparent inofensive, unele dintre ele pot avea repercursiuni grave.

RomaniaTV.net
14 nov. 2016, 09:18
Ticuri nervoase care-ţi afectează sănătatea

Îți rozi unghiile

Nu este nicio problemă dacă îți rozi unghiile numai în timpul filmelor de groază, dar atunci când acesta devine un obicei, unghiile și pielea din jurul lor au de suferit, spune Michael Shapiro, dermatolog din New York, SUA. Microbii din gură se transferă pe piele și viceversa. Bacteriile de sub unghii pot ajunge în gură, cauzând infecții ale gingiilor și gâtului.

Te tragi de păr

Răsucind în jurul degetului o șuviță de păr poate duce la deteriorarea de la rădăcină a firelor, odată cu trecerea timpului, spun dermatologii. Obiceiul poate duce la pierderea temporară sau permanantă a părului, precum și la infecții la nivelul scalpului. Tragerea obsesivă a părului poate fi un semn al unei stări psihice ce poartă numele de tricotilomanie. Ea necesită psihoterapie și medicație.

Citeşte şi  Remedii inedite care te scapă de nervi aproape instant!

Îți trosnești gâtul

Cu toate că asta te face să te simți bine, trosnirea gâtului în mod repetat duce la sensibilizarea ligamentelor din jurul gâtului. În plus, această mișcare excesivă pe fațeta articulațiilor favorizează uzura articulațiilor, situație care duce, odată cu trecerea timpului, la artrită. În cazuri foarte rare, trosnirea gâtului poate declanșa un accident vascular cerebral.

Îți atingi frecvent fața

Atingerea în mod repetat a feței și stoarcerea coșurilor pot răni pielea. Dacă sângerează, este posibil ca cicatricea să fie permanentă. Pentru a evita astfel de neplăceri, nu-ți mai atinge fața toată ziua și tratează coșurile cu produse cosmetice.

Strângi din dinți

Dacă strângi din dinți atunci când ești foarte stresat, este posibil să te alegi cu probleme mari de sănătate. Motivul? Obiceiul nervos poate duce la spargerea dinților și la deteriorarea articulației maxilarului.

Ronțăi bomboane tari

În felul aceasta, o cantitate foarte mare de zahăr ajunge pe dinți, favorizând apariția cariilor dentare. Bacteriile se hrănesc cu zahăr, ceea ce creează un mediu perfect pentru cariile dentare. Obiceiul nervos mai poate duce și la deteriorarea dinților. Medicii recomandă consumul moderat de astfel de bomboane și doar pe acelea care nu au zahăr.

Află cum îți menții unghiile sănătoase