TIFF 2012: Competiţie de cronică de film pentru elevii clujeni

Elevii din clasele II-XII/ XIII din judeţul Cluj pot participa, în cadrul EducaTIFF, la un concurs de cronică de film care se va desfăşura în două etape şi pe categorii de vârstă, iar lucrările câştigătorilor vor fi publicate în ziarul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 14:24
TIFF 2012: Competiţie de cronică de film pentru elevii clujeni

Potrivit unui comunicat de presă, EducaTIFF propune o competiţie şcolară judeţeană de cronică de film numită „Tineri critici de film”.

„Aflat la cea de-a doua ediţie, concursul le-a pregătit elevilor clujeni filme interesante şi diverse, dorind să le dezvolte capacităţile critice şi de exprimare. Programul de educaţie media şi cinematografică EducaTIFF dă startul competiţiei şcolare judeţene de creaţii originale scrise EducaTIFF – Tineri Critici de Film”, se arată în comunicat.

Iniţiată în cadrul ediţiei din 2011, competiţia le este deschisă tuturor elevilor din clasele II – XII/XIII (pe categorii de vârstă) care învaţă în unităţi şcolare din judeţul Cluj şi care vizionează filmele EducaTIFF.

În prima fază a competiţiei, desfăşurată în perioada 23 – 25 mai, copiii vor viziona filme selectate pe categorii de vârstă, iar pe baza acestora vor realiza lucrări scrise, respectiv cronici. Organizatorii au pregătit pentru elevii din clasele II – IV animaţia „Ursul uriaş” (Danemarca, 2011), pentru cei de gimnaziu documentarul „Şcoala noastră” (SUA – Elveţia – România, 2011), iar pentru liceeni documentarul animat „Crulic – Drumul spre dincolo” (România, 2011).

Lucrările vor fi analizate de către juriul desemnat de echipa festivalului, care va selecta maximum 21 nominalizaţi, şapte pentru fiecare categorie de învăţământ preuniversitar eligibilă.

Rezultatele primei etape vor fi făcute publice în data de 1 iunie 2012.

Elevii nominalizaţi vor viziona apoi câte un alt film, iar noile cronici vor participa la finala competiţiei.

Pentru etapa a doua, liceeni vor viziona, în 2 iunie, drama „Moartea unui supererou” (Germania – Irlanda, 2011); elevii din clasele II – IV vor vedea, în 3 iunie, „Tom Sawyer” (Germania – România, 2011), iar elevii de gimnaziu vor urmări, în 4 iunie, „Băiatul cu bicicleta” (Belgia – Franţa, 2011).

Juriul, care cuprinde critici de film şi profesionişti din industria de film din România, va selecta o lucrare scrisă pentru fiecare categorie de învăţământ preuniversitar eligibilă, desemnând astfel trei laureaţi.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iunie 2012.

Toate cadrele didactice din judeţul Cluj care organizează participarea la programul EducaTIFF ca activitate extraşcolară şi înscriu în competiţie elevii din clasele pe care le-au însoţit la vizionare vor primi diplome de participare.

„Competiţia EducaTIFF – Tineri Critici de Film provoacă copiii şi tinerii să îşi exprime punctele de vedere despre filmele vizionate printr-o formulă consacrată – cronica de film – şi sprijină cadrele didactice printr-o activitate extraşcolară competitivă şi de anvergură judeţeană pentru a atinge obiectivul de dezvoltare a capacităţii de exprimare scrisă a elevilor”, spune Ramona Şărbu, coordonatorul EducaTIFF, citată în comunicat.

Elevii pot câştiga premii constând în participarea gratuită la ateliere de critică de film în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, intrarea gratuită la filmele din programul EducaTIFF din perioada 2-4 iunie şi materiale didactice de educaţie cinematografică.

Laureaţii vor beneficia de publicarea lucrărilor scrise câştigătoare în AperiTIFF – ziarul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca. O a şasea ediţie va avea loc la Sibiu, între 13 şi 17 iunie.