Timoşenko forţează Kievul să anuleze o reuniune a liderilor europei centrale

Ucraina a anunţat marţi că anulează summit-ul ce ar fi urmat să se desfăşoare la sfârşitul acestei săptămâni, la Ialta, după ce acesta a fost boicotat chiar de participanţi, din cauza situaţiei în care se află eroina Revoluţiei Portocalii din Ucraina, Iulia Timoşenko. Ea este ţinută în închisoare din toamna trecută, pretinde că a fost acuzată şi arestată pe nedrept, iar autorităţile penitenciarului i-au refuzat, între altele, tratamentele pentru durerea de spate de care suferă.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 12:51
Timoşenko forţează Kievul să anuleze o reuniune a liderilor europei centrale

În semn de protest faţă de situaţia lui Timoşenko, aproape toţi liderii din Europa centrală invitaţi la summit au transmis că nu vor participa la reuniunea din perioada 11-12 mai, de la Ialta. Acest fapt a determinat Kievul să ia hotărârea de a anula reuniunea. 

„Ucraina consideră că este rezonabil de a amâna reuniunea şefilor de stat din Europa centrală şi de a nu-l mai organiza în zilele de 11 şi 12 mai la Ialta, preşedinţii mai multor ţări europene neputând participa la acest summit”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat. Din cei 12 invitaţi, majoritatea a refuzat, iar unii aun invocat direct şi adevăratul motiv pentru care au refuzat invitaţia – „afacerea Timoşenko”. Ultimul care a făcut acest lucru a fost preşedintele muntenegrean Filip Vujanovici, care a anunţat luni că nu va participa la acest summit din cauza „modului în care este tratată în închisoare” Iulia Timoşenko. Vujanovici a mai spus că speră ca prin anularea participării sale la summit să determine autorităţile ucrainene „să respecte drepturile fostuilui premier ucrainean”, a precizat preşedinţia muntenegreană în comunicatul dat.