„Timpul trece, leafa merge!” Se taie salariile „nesimţite”. Parlamentarii vor fi pontaţi doar pentru munca reală din plen și comisii

Salariul de bază pentru senatori și deputați în România este de 18.720 de lei brut pe lună. Cei care ocupă funcții de lideri de grup beneficiază de o suplimentare de aproximativ 2.000 de lei. Președinții celor două Camere ale Parlamentului au cele mai mari salarii, în jur de 24.000 de lei brut pe lună, echivalentul a peste 13.000 de lei net.
Filip Stan
19 mart. 2025, 20:51
Salariile și cheltuielile din cabinetele parlamentarilor, mărite cu 25%. Cum au motivat aleşii această decizie

Parlamenarii  are fac grevă vo pierde la salariu. „Noul slogan al AUR + POT? «Timpul trece, leafa merge». Așa-zișii «reprezentanți ai poporului» au găsit un truc: sub pretextul grevei parlamentare, își înregistrează prezența pe holuri, ca să-și ia totuși leafa liniștiți. Dar nu le mai merge”, scrie pe Facebook Raluca Turcan.

Ea arată că, împreună cu colegii din PNL, va propune modificarea Regulamentului Camerei Deputaților: „parlamentarii să fie pontați doar pentru munca reală din plen și comisii, în funcție de prezență și de voturile date, nu pentru o cartelă înregistrată și fuga la tik-tok-uri și reel-uri”.

SCANDALOS! Nicușor Dan a prejudiciat instituțiile publice cu aproape 2 miliarde de euro. Prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, românii au fost privați de un spital modern de tratare a cancerului și de trei pasaje care decongestionau traficul. Imaginea unui dezastru planificat prin blocarea dezvoltării întregului Sector 2


„Nu poți să te dai mare patriot, să folosești cuvântul «popor» în fiecare frază, dar să trăiești bine-mersi pe spinarea lui, fără să faci nimic! Chiulul trebuie pedepsit. Munca trebuie respectată. Parlamentul nu e loc de frecat menta! Dăm un semnal clar: «Timpul trece, dar leafa nu mai merge»”, încheie Turcan.

 

Ce salariu au parlamentarii

Salariul de bază pentru senatori și deputați în România este de 18.720 de lei brut pe lună. Cei care ocupă funcții de lideri de grup beneficiază de o suplimentare de aproximativ 2.000 de lei. Președinții celor două Camere ale Parlamentului au cele mai mari salarii, în jur de 24.000 de lei brut pe lună, echivalentul a peste 13.000 de lei net.

Pe lângă aceste salarii, începând cu anul trecut, parlamentarii au beneficiat de o majorare a sumelor forfetare cu aproximativ 1.500 de euro. Această majorare nu este o creștere directă a salariilor, ci o alocare de fonduri pentru acoperirea costurilor legate de activitatea lor parlamentară. Sumele sunt destinate cheltuielilor precum cazarea, masa, amenajarea biroului, plata unui site personal sau a angajaților. Totuși, conform reglementărilor, 50% din suma forfetară nu necesită justificare din partea parlamentarilor. Astfel, costul lunar estimat per parlamentar ajunge la aproximativ 35.000 de lei, sumă pe care aceștia o pot utiliza după bunul plac, în mare pate.

Lista_functiilor_specifice_parlamentului_romaniei_Senat_31_martie_2018

În comparație cu alte țări europene, veniturile parlamentarilor din România sunt relativ ridicate. În medie, un parlamentar român primește lunar aproximativ 11.500 de euro, incluzând atât salariul, cât și suma forfetară.

Pentru context, un parlamentar britanic câștigă în jur de 8.000 de euro pe lună, iar un parlamentar francez, dacă ocupă mai multe funcții, ajunge la maximum 9.780 de euro. În Suedia, salariul lunar al unui parlamentar este de aproximativ 6.300 de euro. Astfel, venitul mediu al unui parlamentar român este semnificativ mai mare decât a demnitarilor din multe alte țări europene.

Pe lângă salariu și suma forfetară, parlamentarii din România beneficiază și de alte avantaje. Aceștia pot călători gratuit cu trenurile CFR pe durata mandatului. De asemenea, fiecare parlamentar are dreptul la un zbor gratuit dus-întors pe săptămână către aeroportul cel mai apropiat de circumscripția sa. În plus, aceștia primesc un telefon de serviciu cu abonament plătit din fonduri publice.

Ce face un parlamentar

Deși au venituri mari, parlamentarii au și responsabilități. În România, parlamentarii au două funcții principale în cadrul Parlamentului: funcția legislativă și funcția de control. Pentru a-și îndeplini aceste funcții, ei au la dispoziție o serie de instrumente. Pot iniția propuneri legislative, fie individual, fie împreună cu alți colegi. De asemenea, pot depune întrebări și interpelări adresate Guvernului și miniștrilor, sau pot depune moțiuni de cenzură, dacă consideră că este necesar.

Activitatea lor se desfășoară în mai multe structuri: birouri permanente, comisii permanente și ședințe de plen. În cadrul birourilor permanente, parlamentarii se ocupă de aspectele administrative și de organizarea lucrărilor. Comisiile permanente sunt grupuri de lucru specializate care avizează și amendează propunerile legislative. Ședințele de plen sunt locul unde se dezbat și se adoptă legile.

După validarea mandatului și depunerea jurământului, deputații și senatorii se organizează în grupuri parlamentare, în funcție de rezultatul alegerilor. Aceste grupuri își aleg lideri, vicelideri și secretari, ale căror nume sunt anunțate în plenul Senatului la începutul fiecărei sesiuni ordinare.

În cadrul grupurilor parlamentare, parlamentarii lucrează în comisii permanente de specialitate, unde analizează propunerile legislative și proiectele de legi. De asemenea, participă la ședințele de plen, unde se discută și se decid legile. Fiecare parlamentar are dreptul de inițiativă legislativă, ceea ce înseamnă că poate propune proiecte de lege care intră în procesul legislativ.

În ceea ce privește funcția de control, fiecare parlamentar poate adresa întrebări și interpelări Guvernului și membrilor săi. Întrebările pot fi scrise sau orale și sunt adresate pentru a obține informații sau clarificări privind activitatea guvernamentală. Interpelările sunt cereri formale adresate Guvernului de către grupuri parlamentare sau de către unii parlamentari, prin care se solicită explicații despre politica Guvernului în probleme importante. Guvernul și membrii săi sunt obligați să răspundă la interpelări în termen de două săptămâni, cu posibilitatea de a solicita un nou termen în cazuri motivate.

Grupurile parlamentare sunt foarte importante în activitatea celor două camere, atât în constituirea organelor de lucru și conducere, cât și în stabilirea poziției politice a parlamentarilor față de proiectele de lege.

Liderii grupurilor parlamentare au atribuții precum propunerea membrilor pentru Comisia de validare a mandatelor, alegerea președinților camerelor și a membrilor Biroului permanent, solicitarea revocării membrilor Biroului permanent sau a birourilor comisiilor permanente, precum și participarea la stabilirea ordinii de zi a ședințelor.

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se întrunesc pentru a adopta ordinea de zi a ședințelor comune ale Parlamentului, a stabili datele și locurile desfășurării acestora și a asigura buna desfășurare a lucrărilor.

Parlamentarii lucrează în două sesiuni parlamentare anuale: prima începe în februarie și se încheie la sfârșitul lunii iunie, iar a doua începe în septembrie și se încheie la sfârșitul lunii decembrie. În afara acestor sesiuni, pot fi convocați și în sesiuni extraordinare, la cererea Președintelui României, a Biroului permanent al fiecărei camere, sau a cel puțin unei treimi din numărul deputaților sau senatorilor.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Dezinformare de proporții în România. Pericol de blackout
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Răsturnare totală de situație: Va avea rolul...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri