Culoarea roz a acestui tip de peşte provine de la un antioxidant cu rol protector numit astaxantină. Acest compus a fost asociat cu reducerea riscului de boli de inimă prin îmbunătățirea nivelului de colesterol și prin colaborarea cu acizii grași omega-3 pentru a proteja creierul și sistemul nervos.
Există cel puţin cinci motive pentru acre ar trebui să integrăm în alimentaţia noastră acest sortiment de peşte:
Peștele gras, precum somonul, este bogat în grăsimi polinesaturate numite acizi grași omega-3. Acești acizi grași sunt esențiali deoarece corpul nu îi poate produce, așa că trebuie să îi includem regulat în alimentație. Cei mai benefici acizi grași omega-3, cunoscuți ca acizi grași cu lanț lung, se găsesc în mod natural în peştele gras, cum este somonul.
Se consideră că acizii graşi contribuie la sănătatea inimii și ajută la menținerea sănătății pielii, articulațiilor și echilibrului hormonal. Cercetătorii studiază în prezent rolul pe care consumul de pește l-ar putea avea în protecția împotriva anumitor tipuri de cancer și afecțiuni precum astmul, hipertensiunea arterială, degenerescența maculară și poliartrita reumatoidă.
2. Susține funcțiile cerebrale
Studiile au demonstrat faptul că peștele este un aliment benefic pentru creier. Potrivit aceloraşi cercetări, un consum regulat reduce declinul cognitiv legat de vârstă și poate îmbunătăți memoria datorită acizilor grași omega-3. Consumul regulat de peşte gras are efecte benefice asupra unor boli precum Alzheimer, depresia și scleroza multiplă.
3. Previne diabetul şi cancerul
Consumul de somon roz joacă un rol important în reducerea efectelor inflamației, esențială pentru gestionarea unui număr de boli cronice, inclusiv diabetul și cancerul. Studiile sugerează că un consum mai mare de peşte gras, precum somonul, ar putea contribui la reducerea nivelurilor markerilor inflamatori.
4. Protejează creierul şi sistemul nervos
Culoarea roz a acestui peşte provine din bogăția sa într-un antioxidant protector numit astaxantină. Acest compus a fost asociat cu reducerea riscului de boli de inimă prin îmbunătățirea colesterolului și prin colaborarea cu acizii grași omega-3 pentru a proteja creierul și sistemul nervos.
5. Favorizează un proces de îmbătrânire sănătos
Somonul este o sursă bună de proteine, importante pentru menținerea sănătății oaselor, prevenirea pierderii masei musculare și susținerea procesului de vindecare și regenerare a organismului.
Bogăția sa în astaxantină poate contribui la menținerea elasticității pielii, reducerea semnelor de îmbătrânire și protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de razele UV.
Încălzește grătarul la foc mare. Unge și asezonează ușor fileurile de somon, apoi așază-le pe o tavă antiaderentă cu pielea în sus.
Gătește timp de 3-4 minute până când pielea devine crocantă, apoi întoarce fileurile și mai gătește-le 1-2 minute sau până când sunt făcute după gustul tău.
Citeste si Top cele mai sănătoase tipuri de pește. Pe ce locuri se află sardinele, somonul și păstrăvul
Pune un pahar de vin alb, ierburi delicate precum mărarul, boabe de piper negru, semințe de coriandru și un praf de sare într-o tigaie adâncă cu capac.
Adaugă aproximativ 1 litru de apă și adu la fierbere. Redu focul pentru a fierbe la foc mic, adaugă fileurile de somon, acoperă tigaia și lasă-le să se gătească încet timp de 10 minute, până când somonul este bine făcut.
Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu-mare. Asezonează și unge ușor fileurile de somon, apoi așază-le cu pielea în jos în tigaie.
Gătește timp de 3-4 minute până când pielea devine crocantă, apoi întoarce fileurile și mai gătește-le 2 minute, până când somonul este făcut după gustul tău.
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Unge și asezonează ușor fileurile de somon și așază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu pielea în sus.
Coace-le în cuptor timp de 10-12 minute, până când sunt făcute după gustul tău și pielea devine crocantă.