Tiraspolul anunţă că a DOBORÂT un avion fără pilot care spiona Transnistria

Comitetul Securității Statului /KGB/ al așa-numitei "Republici Moldovenești Nistrene" anunță că "la 23 martie, organul însărcinat cu securitatea republicii a stabilit că a avut loc un survol și au fost efectuate înregistrări video și foto ale teritoriului Transnistriei prin utilizarea unui aparat de zbor fără pilot /BPLA/", informează un comunicat al KGB-ului de la Tiraspol pe site-ul său oficial www.kgb-pmr.com, precizând că avionul fără pilot a fost doborât.

RomaniaTV.net
25 mart. 2014, 23:52

Potrivit KGB-ului nistrean, specialiștii de la Tiraspol au ajuns la concluzia că avionul fără pilot a fost lansat „de pe teritoriul Ucrainei de un grup de persoane care au legătură cu Serviciul de Securitate ucrainean, Statul Major al Ministerului Apărării ucrainean sau cu activiști din cadrul mișcării ucrainene Pravîi Sektor” /de extremă-dreaptă/.

Potrivit Tiraspolului, survolul a fost efectuat pentru „a spiona” Transnistria. În comunicat, „KGB PMR subliniază că în cazul unor încercări de trecere ilegală a frontierei de stat a PMR, inclusiv frontierele aeriene definite de Legea PMR +Cu privire la frontiera de stat+ din 10 iunie 2013, Transnistria își rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele juridice disponibile pentru a o proteja”.

Citeşte şi Documentul secret al Kremlinului: Rusia vrea să anexeze toate regiunile ruseşti din Ucraina, inclusiv Kievul

Comunicatul adaugă că „KGB PMR cere reprezentanților țărilor garante, participanților la operațiunea de menținere a păcii să nu ia măsuri cu caracter militar pentru a obține informații, întrucât ar conduce la creșterea tensiunilor, inclusiv în sectorul frontierei dintre Transnistria și Ucraina”.

În opinia KGB-ului de la Tiraspol, incidentul ar avea legătură cuactivitatea serviciilor secrete din Ucraina, cu Statul major al Ministerului Apărării din Ucraina sau cu partizanii aşa-numitului Sector de dreapta (Pravîi Sektor).

Serviciile secrete de la Tiraspol stabilesc persoanele care ar avea tangenţă cu ceea ce ele numesc „violarea spaţiului aerian al Transnistriei”.

Armata rusă a desfăşurat marţi exerciţii de antrenament în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, motiv de tensiune după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia.

Un purtător de cuvânt al Districtului Militar Vest al Rusiei, colonelul Oleg Kocetkov, a afirmat, potrivit agenţiei Interfax, că forţele ruse staţionate în Transnistria „au desfăşurat un exerciţiu anti-terorism şi au exersat operaţiuni de respingere a unui atac asupra bazei lor militare”.

Comandantul suprem al Forţelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul Philip Breedlove, şi-a exprimat duminică îngrijorarea că Rusia dispune de suficientă forţă la graniţele Ucrainei pentru a ”ocupa Transnistria”, în cazul în care decidă să facă acest lucru.

Citeşte şi Crimeea: Asalt al forţelor ruse asupra ultimei nave aflate sub pavilion ucrainean

Rusia a desfăşurat mai multe exerciţii militare în timpul lunilor de proteste din Ucraina. Unele au implicat aducerea de forţe ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei, amplificând temerile privind o invazie, după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a asigurat acceptul Parlamentului de a trimite trupe pentru a-i proteja pe ruşi în cazul în care va fi nevoie.