Ţiriac, despre scandalul steagului secuiesc: Este vina autorităţilor că nu taie răul de la rădăcină

Omul de afaceri Ion Ţiriac afirmă, în contextul scandalului diplomatic privind steagul secuiesc, că legea din România trebuie respectată, iar autorităţile să fie foarte ferme şi să “taie răul de la rădăcină”.

RomaniaTV.net
24 feb. 2013, 09:55
Ţiriac, despre scandalul steagului secuiesc: Este vina autorităţilor că nu taie răul de la rădăcină

“Orice român, de origine turcă, greacă, maghiară are dreptul la obiceiurile lui. Şi să-şi ţină steagul acasă, şi să iasă cu el pe stradă, să-l pună la el în curte, în casă, oriunde. Dar eu mă gândesc că există o lege, Şi în România, că pe instituţiile statale sau regionale … iar dacă astea sunt încălcate, este numai vina autorităţilor că imediat nu taie răul de la rădăcină. Iar în momentul în care ajungi între două capitale sau două guverne să rezolvi aceste probleme este puţin târziu, dar trebuie să fii foarte ferm, pentru că eu nu am văzut până acum niciunde un steag românesc pe Elysee, la Paris, şi nici la Budapesta, şi niciunde”, a spus Ţiriac, răspunzând unei întrebări.

Prezent la Pro TV, el a adăugat că, ca român, aşteaptă să-i fie respectată “treaba” de toţi cei de altă etnie.

“Au drepturile să-şi menţină nu numai steagul ăsta (…), dar în limitele legii. Şi legea mie, după cât ştiu eu, spune că pe instituţiile statului n-au nicio şansă”, a adăugat el.

Steagul secuiesc a fost arborat în luna ianuarie pe mai multe clădiri ale primăriilor din comune ale judeţului Covasna, dar şi pe frontispiciul Primăriei Sfântu Gheorghe şi al Consiliului Judeţean Covasna.

Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, a cerut primarilor să nu dea curs solicitării „nelegale” a preşedintelui Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, de arborare a drapelului secuiesc, precizând că pe sediile primăriilor pot fi arborate ori expuse doar simbolurile oficiale şi cele aprobate legal.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt afirma, la începutul lunii februarie, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Steagul secuiesc a fost arborat săptămâna trecută pe Parlamentul Ungariei, ca „simbol al solidarităţii naţionale”.

Premierul Victor Ponta consideră că gesturile oficialităţilor ungare privind steagul secuiesc sunt provocări bazate pe o problemă de politică internă a ţării vecine şi că minoritatea maghiară „nu are nevoie să fie folosită de cei de la Budapesta”.