Titi Aur ar vrea ca telefonul mobil să fie interzis în mașină în timpul condusului

Titi Aur este de păreăre că în România ar trebui interzisă prezența telefonului mobil în mașină în timpul condusului.

01 apr. 2023, 23:45
Titi Aur ar vrea ca telefonul mobil să fie interzis în mașină în timpul condusului

Expertul în condus preventiv Titi Aur spune că prezența telefonului ar trebui interzisă în mașină în timpul șofatului. Titi Aur a explicat această decizie, precizând că deja sunt state care au implementat-o.

„Telefonul ne afectează pentru că timpul de reacție al unui om normal e de aproximativ 1.5 secunde. Am mai explicat, dar repetăm, e bine de înțeles de toată lumea. Timpul e împărțit în două. Cam 0.75 secunde până când creierul percepe ce s-a întâmplat, că a sărit un copil în fața mașinii, că nu ți s-a acordat prioritate sau a frânat brusc cel din față, și cam încă 0.75 secunde până la o reacție. Adică frânare, tras de volan ori ambele.

Citește și: Amenzile pentru vorbit la telefon la volan pot fi anulate dacă polițistul nu descrie tipul de telefon în procesul-verbal

Când șoferul e băut, obosit sau drogat, timpul de reacție e mult mai întârziat. Dar la fel se întâmplă și când nu e șoferul atent ori vorbește la telefon. Cât de mare? Depinde de cât de concentrat e șoferul la telefon. Dacă se citesc mesaje, informații de pe telefon ori se vorbește la telefon, e posibil ca timpul de reacție să fie infinit, adică să nu existe reacție până la momentul impactului. De cele mai multe ori însă e lungit.

Citește și: Peste 50.000 de conturi create în aplicaţia de constatări amiabile de pe telefon „Amiabila”, la două săptămâni de la lansare

Pericolul e foarte, foarte mare. Telefonul ar trebui oprit pur și simplu, ar trebui interzis în mașină. Știu că mulți vor spune acum multe lucruri „frumoase” despre mine. Și eu sunt unul din cei care au în mașină telefonul. Încerc pe cât posibil să nu mă las atras. Dar trebuie să recunoaștem că atunci când sună telefonul, când primești o notificare, un mesaj, suntem tentați să ne uităm. Sunt țări în care telefonul e interzis total. Nu ai voie să ai telefonul în mașină. A devenit un mare pericol, deși e o evoluție tehnică nemaipomenită”, a spus Titi Aur pentru DC News.