Toate persoanele vaccinate cu Pfizer şi Moderna trebuie să ştie asta. Ce au descoperit specialiştii britanici

Cercetătorii britanici avertizează că tot mai multe persoane vaccinate cu serurile de la Moderna şi Pfizer ar putea suferi de miocardită şi pericardită, două boli ale inimii.

19 sept. 2021, 14:50
Toate persoanele vaccinate cu Pfizer şi Moderna trebuie să ştie asta. Ce au descoperit specialiştii britanici
Toate persoanele vaccinate cu Pfizer şi Moderna trebuie să ştie asta. Ce au descoperit specialiştii britanici

Toate persoanele vaccinate cu Pfizer şi Moderna trebuie să ştie asta. De-a lungul timpului, miocardita şi pericardita au fost observate la persoanele vaccinate cu serurile bazate pe ARN mesager. Cercetătorii britanici au făcut noi descoperiri privind frecvenţa apariţiei celor două boli ale inimii.

Toate persoanele vaccinate cu Pfizer şi Moderna trebuie să ştie asta

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre noul an şcolar şi cazurile de miocardită la copiii vaccinaţi

Experții de la Siguranța medicamentelor din Southampton au folosit sisteme de raportare din Marea Britanie, Statele Unite și UE pentru a estima frecvența apariţiei miocarditei și pericarditei după vaccinurile pe bază de ARNm, scrie Capital.ro.

Potrivit cercetătorilor, cele două afecţiuni au fost mai frecvente în rândul bărbaţilor, au avut loc mai des după cea de-a doua doză de vaccin și au afectat în principal persoanele mai tinere. Ratele de raportare au sugerat că ambele afectiuni sunt foarte rare și că evoluția clinică tipică este ușoară, cu recuperare completă în majoritatea cazurilor.

Oamenii de ştiinţă spun că rata miocarditei și pericarditei va crește pe măsură ce vaccinarea din întreaga lume progresează.

Miocardita și pericardita au fost recunoscute ca afecțiuni adverse rare după vaccinarea cu serurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna. Prima dată au fost identificate în Israel în mai 2021, unde 148 de cazuri de miocardită au fost raportate în decurs de 30 de zile de la imunizare, de obicei după o a doua doză.

Acest lucru a determinat Ministerul Sănătății israelian să lanseze o investigație cu privire la o posibilă legătură între cazurile de miocardită și vaccinare. Ulterior, și alte cazuri de miocardită și pericardită au fost raportate în numeroase țări.

Citeşte şi O femeie a murit după ce a fost vaccinată cu Pfizer. Precizările autorităților