Tokes: Ponta şi echipa lui cântă un „imn al urii” după partitura unora ca Iliescu şi Voiculescu

Laszlo Tokes susţine că Guvernul Ponta "copiază campania rasistă şi antimaghiară" pe care "a derulat-o regimul Iliescu" în 1990 şi că premierul cântă "un imn al urii, după partitura unora ca Iliescu şi Dan Voiculescu", el somându-l pe Ponta "să pună capăt campaniei xenofobe".

RomaniaTV.net
07 feb. 2013, 17:15
Tokes: Ponta şi echipa lui cântă un „imn al urii” după partitura unora ca Iliescu şi Voiculescu

Tokes afirmă, într-un comunicat de presă transmis joi, că în Parlamentul European colegii îl întreabă „uluiţi” ce se întâmplă în România deoarece „pur şi simplu nu pot să înţeleagă de ce reprezintă o problemă pentru oricine dacă o comunitate naţională băştinaşă îşi foloseşte simbolurile care îi exprimă şi îi întăresc identitatea”, transmite corespondentul Mediafax.

„Guvernul de două treimi al lui Victor Ponta copiază campania rasistă, antimaghiară, de tristă amintire pe care a derulat-o regimul Iliescu la început, în 1990. Formulând altfel: Ponta şi echipa lui cântă după partitura unora ca Iliescu şi Dan Voiculescu un «imn al urii» disonant”, susţine eurodeputatul.

El aminteşte despre conflictul dintre români şi maghiari care a avut loc în martie 1990 la Târgu Mureş, susţinând că acesta „a fost regizat în mod diabolic pentru a servi restauraţiei Securităţii”. Tokes a mai spus că acel conflict a fost precedat de „declaraţii antimaghiare”, iar „declaraţiile de ură” şi comentariile din aceste zile, în special de la televiziuni, „sunt copiate, parcă, cuvânt cu cuvânt din acea perioadă”.

În acest context, europarlamentarul i-a cerut premierului Victor Ponta să pună capăt campaniei „antimaghiare” şi „xenofobe”, spunând că arborarea steagurilor secuieşti nu încalcă nici integritatea teritorială, nici suveranitatea României, ci, dimpotrivă, acestea „îmbogăţesc” ţara.

„Îl somez pe prim-ministrul Victor Ponta, fiind conştient de responsabilitatea pe care o are, să pună capăt acestei surescitate campanii antimaghiare, xenofobe. Integritatea teritorială, suveranitatea României, precum şi statutul simbolurilor naţionale nu sunt încălcate dacă folosim şi propriile simboluri naţionale – mai mult, astfel se îmbogăţeşte ţara, devine multicoloră”, arată Tokes.

Europarlamentarul consideră că autorităţile române trebuie să înţeleagă că „România devine mai puternică” dacă minorităţile naţionale vor avea autonomie.

„Bucureştiul ar trebui să înţeleagă odată: România devine mai puternică, în situaţia în care comunităţile ei îşi pot decide propria soartă, având în vedere că diferitele forme de autonomie nu ar fi doar în avantajul nostru, al maghiarilor, ci în avantajul întregii ţări. Să nu ne scoată din Europa! Cu atât mai mult cu cât, din experienţa de până acum, românii aleg Europa şi preferă să îşi părăsească patria”, mai susţine Tokes.

Potrivit acestuia, „România este ţara noastră, a tuturor, a românilor şi a maghiarilor, în egală măsură”, iar „Guvernul care dispune de un exces de putere ar fi bine să se ocupe de atragerea acasă a celor trei milioane de români care au ales să trăiască peste hotare, prin crearea de locuri de muncă bine plătite şi condiţii decente de trai. De aceea au fost aleşi să conducă destinele ţării”.