Tom Şora, dezvăluiri şocante despre relaţia cu tatăl său şi cu soţia acestuia: „Acum un an, doi, ne-am pus întrebarea dacă mai trăieşte. A fost foarte influenţat de doamna Palanciuc”

Filosoful Mihai Șora a încetat din viață la venerabila vârstă de 106 ani, iar vestea a fost dată chiar de soția acestuia, Luiza Palanciuc Șora, fără a oferi detalii despre felul și locul în care murit marele eseist roman.

03 mart. 2023, 09:02
Tom Şora, dezvăluiri şocante despre relaţia cu tatăl său şi cu soţia acestuia: „Acum un an, doi, ne-am pus întrebarea dacă mai trăieşte. A fost foarte influenţat de doamna Palanciuc”

În urma slujbei de înmormântare a filosofului Mihai Şora, unde fiul său a luat microfonul şi a făcut mai multe afirmaţii controversate, un adevărat scandal a început între acesta şi soţia fostului simbol al mişcării Rezist, Luiza Palanciuc.

Într-un interviu pentru Gândul, Tom Şora, fiul regretatului filosof, explică în detaliu relaţia pe care a avut-o cu tatăl său şi cu soţia acestuia, şi dezvăluie cum s-a ajuns la răceala dintre ei.

„Când a fost slujba principală, înaintea înmormântării, la ora prânzului, eu eram în cumpănă dacă să spun ceva sau nu. Repet și subliniez că am citit în ziare: ”scandal”. Unu, eu nu sunt scandalagiu și doi, nici n-am vrut să fac scandal și nici acum nu vreau să fac scandal.

Oricum eram revoltat. Preotul principal, în cuvintele lui, în care îi prezenta pe cei care sunt îndoliați, a spus familia, adică văduva și atât. Dar mai erau trei copii, iar un copil era acolo, nu a fost pomenit nici de preot. Nu a fost pomenit că au fost copii, dar noi eram acolo, în biserică, și nepoți.

În momentul acela, mi-am dat seama că mă enervez și, atunci, am hotărât clar ca după ultimul vorbitor oficial – au fost doi domni care au vorbit foarte frumos despre tatăl meu, apoi a vorbit preotul principal și, în principiu, trebuia să decurgă serviciul religios mai departe, în mod normal sau cum este uzual -, atunci, am spus că eu mai am de spus ceva. Deci această luare de cuvânt a fost realmente spontană.

Chiar pot să spun, cu tot calmul, că atunci mi-au sărit capacele, pe bună dreptate. Deci nici măcar n-am fost pus pe lista celor care sunt în doliu. Mi se pare cam mult, totuși, și eram în biserică.”, explică Tom Şora ieşirea de la slujba dedicată tatălui său.

Fiul lui Mihai Şora a descris şi întâlnirea cu tatăl său din 2019, când a călătorit special din Germania, unde locuieşte, până în România, unde a luat parte la protestele din 10 august, special pentru a-şi întâlni părintele.

Citeşte şi: Răsturnare de situație în cazul Mădălinei Manole. Ancheta s-ar putea redeschide: „Sunt dovezi că a fost ucisă. Urmează să terminăm raportul toxicologic”

„Aș vrea să schițez puțin contextul și mai ales cronologia a ce s-a întâmplat. Eu, înainte de 2019, nu aveam niciun contact, timp de ani de zile, adică încercam și eram refuzat, nu puteam vorbi, mail-urile nu erau citite, nu erau răspunse, nimic.

Un prieten de-al meu, cu ani înainte, tot timpul îmi spunea: «Măi, tu nu poți să te comporți ca și cum tatăl tău ar fi deja mort» și eu ziceam: «Da, dar nu am ce să fac». «Dar trebuie să încerci» și mă tot pisa, pe bună dreptate. Și, atunci, în iunie, mi-a zis: «Fii atent, în august este o demonstrație la Piața Victoriei, tatăl tău este întotdeauna acolo. Acolo ai posibilitatea să-l vezi fizic». Pentru că nu aveam cum să ajung fizic la el, nici la vorbe.

Și așa am făcut, m-am dus, a fost o acțiune de comandă, cum s-ar spune – știam că la data de atât august, la ora atât, eu sunt la girafă, din Germania. Am făcut asta și atunci l-am văzut, m-am dus la el și am spus: «Da, uite, sunt aici». În primele 30-40-50 de secunde, să zicem, nu știu ce a gândit, a fost imobil. După aceea, a intervenit soția lui și eu m-am îndepărtat.

Ulterior, acest prieten al meu, care m-a susținut foarte mult, jurnalistul Petre Iancu, a insistat să mă duc din nou și să încerc să ne întâlnim. Și, într-adevăr, am reușit să îi fac să accepte, ea și el, să ne întâlnim a doua a zi, să le dau un telefon. Ne-am întâlnit a doua și a treia zi, în câte un restaurant.

Nu m-a invitat acasă. Ne-am întâlnit la o terasă, era vară, și a doua zi la altă terasă. Am stat câteva ore, de fiecare dată, și am discutat, și discuțiile au fost bune. Eu am vorbit și cu el, dar eram întotdeauna în trei, nu se putea altfel, decât în trei.”, a mai spus Tom Şora, pentru sursa citată.

Referitor la faptul că Luiza Palanciuc l-a împiedicat mult timp să comunice cu tatăl său, Tom Şora povesteşte că ajunsese chiar să se întrebe dacă Mihai Şora mai trăieşte.

„S-a pus întrebarea și mi s-a pus întrebarea de către prieteni. Și noi ne-am pus întrebarea dacă mai trăiește – acum un an, acum doi ani. Și acum doi ani, știu că am telefonat cu o vecină cu care suntem prieteni și care stă la același etaj, să se uite dacă este ceva mișcare, lumină, și ea mi-a spus: «Da, este lumină», atât, dar direct. Nu am mai pus întrebări de-astea, pentru că nu avea sens.”, a povestit Tom Şora.

Citeşte şi: Carmen Ionescu, actrița din serialul „Lia, soția soțului meu” a fost eleva lui Amza Pellea: „Am fost ultima promoție a lui, după care s-a prăpădit!”