Tomac: Blocarea aderării României la Schengen este cea mai mare umilință la care suntem supuși în calitate de stat membru al UE

Austria a votat joi în Consiliul JAI împotriva admiterii României în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună. S-a înregistrat unanimitate pentru acceptarea Croaţiei.

08 dec. 2022, 16:07
Tomac: Blocarea aderării României la Schengen este cea mai mare umilință la care suntem supuși în calitate de stat membru al UE

​Europarlamentarul PMP Eugen Tomac susține că votul negativ dat aderării României la Schengen este „cea mai mare umilință” pentru țara noastră ca stat UE. „Nu meritam această lecție cinică, însă nici nu trebuie să ne resemnăm”, a scris el pe Facebook.

România nu intră în Schengen anul acesta. Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei. Croaţia a fost acceptată

„Astăzi se demonstrează cât se poate de limpede că în Uniunea Europeană regulile pot fi călcate în picioare chiar și de cei care ne dau lecții de loialitate față de valorile europene. Este cea mai mare umilință la care suntem supuși în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
Poate acum va înțelege Parlamentul, Guvernul și, evident, Președintele României că relația cu Uniunea Europeană nu se rezumă doar la subvenții și drept de muncă în alte state.  A conta în Europa înseamnă să faci politică europeană, nu să stai la ușă și să aștepți să decidă alții pentru tine. Personal, mă simt vinovat chiar dacă atât eu, cât și majoritatea colegilor mei din Parlamentul European, indiferent de partidul din care provin, au muncit mult pentru a reuși; drept urmare toate demersurile legate de Schengen au fost votate. Nu meritam această lecție cinică, însă nici nu trebuie să ne resemnăm. Decizia de astăzi doare și este nemeritată. Însă locul nostru este în Uniunea Europeană, locul nostru este în Schengen și vom reuși”, a declarat Eugen Tomac.

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, or Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei.

Nicolae Ciucă ia atitudine în faţa Austriei: „Trebuie să înţeleagă că trebuie soluţii, prezentarea problemei nu este de ajuns”