Tumoare de 1 kilogram plină de viermi, extirpată de la o fetiţă de 5 ani din Cluj-Napoca

O fetiţă în vârstă de cinci ani, cu o tumoare în greutate de aproximativ un kilogram, a fost operată, miercuri, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, medicii precizând că tumoarea este localizată la baza craniului şi este de mărimea capului copilului.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 08:22
Tumoare de 1 kilogram plină de viermi, extirpată de la o fetiţă de 5 ani din Cluj-Napoca

Şeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, Teofil Lung, a declarat, înaintea operaţiei, că în urma intervenţiei chirugicale tumoarea externă va dispărea, iar medicii vor vedea, ulterior, ce pot face cu restul care se dezvoltă în profunzime.

„Am luat hotărârea să operăm acest copil din judeţul Sălaj, este vorba de o situaţie excepţională, ţinând cont de vârsta pacientei, de patru ani şi nouă luni, şi de localizarea tumorii la baza craniului şi de mărimea acesteia. Dimensiunea tumorii este de mărimea capului copilului şi ce este mai grav este că evoluează în profunzime, fiind invadate ţesuturile care merg la baza craniului. Obiectivele intervenţiei chirurgicale sunt să facem să dispară tumoarea care este plină de viermi şi să extirpăm în totalitate tumoarea profundă. Vrem să facem posibilă vieţuirea acestui copil altfel decât este la ora actuală. În urma operaţiei, tumoarea externă va dispărea cu siguranţă şi vom vedea ce putem face cu restul de tumoră care se dezvoltă în profunzime. Este o tumoare de parotidă care cântăreşte circa un kilogram”, a spus Lung.

Potrivit acestuia, viaţa micuţei fără o intervenţie chirurgicală este „un mare calvar”.

Fetiţa, care mai are doi fraţi, a urmat până acum şi un tratament cu citostatice.

Operaţia a început miercuri dimineaţă la ora 9.00 şi va dura între trei şi cinci ore.

Medicii clujeni au mai efectuat o operaţie de extirpare a unei tumori de peste patru kilograme în urmă cu patru ani, la o pacientă octogenară.