Tone de carne stricată, RETRASE de la vânzare de ANPC

19 tone de carne stricată au fost retrase de la vânzare, potrivit ultimelor date de la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor. Reprezentanţii instituţiei susţin că marfa cu probleme a fost descoperită în depozite şi nu în magazine.

14 mart. 2014, 09:38
Tone de carne stricată, RETRASE de la vânzare de ANPC

În urma controlului efectuat joi în magazine din toată ţara, ANPC a oprit definitiv de la vânzare 19 tone de carne. Potrivit preşedintelui interimar al ANPC, Marius Dunca, comercianţilor le-au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 430.000 de lei, după ce în magazinele lor au fost găsite produse expirate şi etichetate necorespunzător.

Marius Dunca a declarat, într-o conferinţă de presă, că au fost efectuate controale la 401 operatori economici, la 161 dintre aceştia fiind constatate nereguli.

Din 333 de tone de carne controlată, 115 au fost catalogate drept neconforme. Mai exact, au fost găsite produse expirate, marfă depozitată în condiţii improprii, ambalaje deteriorate, carne alterată, precum şi produse neetichetate corespunzător.

19 tone de carne au fost oprite definitiv de la comercializare, iar alte 94 de tone au fost imobilizate temporar, pentru efectuarea de verificări.

În total, au fost aplicate 104 amenzi, în valoare de 436.200 de lei.

Citeşte şi Evaziunea cu carne, o găselniţă PROFITABILĂ. Statul pierde MILIARDE din cauza MAFIEI cărnii

Potrivit şefului ANPC, în Mehedinţi au fost găsite 1.010 kg cap piept de porc expirate din iulie 2013 şi 880 de kg carne de pui din import UE cu deficienţe de etichetare, iar în Braşov 9,8 tone picioare de porc şi 129 kg carne de porc expirate.

În Neamţ, 890 kg pulpe de pui şi 360 kg ficat de pui din import aveau eticheta netradusă, în Bucureşti 323 kg carne curcan şi pui prezentau arsuri de congelare şi miros neplăcut, iar în Bihor s-au găsit 205 kg carne de porc care nu aveau adresa producătorului pe etichetă.

În Bacău au fost depistate 80 kg ficat de porc cu semne de alterare, iar în Argeş, 17 kg pipote de pui fără elemente de identificare în limba română.

ANPC a efectuat a făcut verificări şi la depozitele de carne din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj ale firmelor implicate în dosarul de evaziune şi comercializare de carne alterată instrumentat de DIICOT.

Citeşte şi Mafia cărnii, după gratii. Zece persoane ARESTATE preventiv în dosarul cărnii alterate

În urma acţiunii ANPC de joi, 129 de tone de carne au fost retrase, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, găsindu-se inclusiv marfă expirată din noiembrie 2013.