Tone de peşte stricat retrase de la comercializare, în urma unor controale ANPC. Care sunt supermarketurile care îl comercializau

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a oprit de la comercializare peste 22 de tone de peşte şi produse din peşte, în urma unor controale făcute la operatori economici din judeţul Constanţa şi din regiunea Bucureşti-Ilfov. Printre neregulile constatate se numără vânzarea de peşte cu gheaţă suplimentară în ambalaj, ambalaje deteriorate, produse cu data de valabilitate expirată şi depozitarea fără a se respecta condiţiile de temperatură.
Iulian Tudor
03 sept. 2019, 18:15
Tone de peşte stricat retrase de la comercializare, în urma unor controale ANPC. Care sunt supermarketurile care îl comercializau

Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, în cadrul acţiunii de control au fost sancţionaţi următorii operatori economici, prezenţi în mai multe locaţii din judeţul Constanţa: Auchan Romania, Fisher Group, Telecamir.com, Miricos SRL, Selgros Cash&Carry, Metro Cash&Carry, Carrefour, Kaufland Romania şi a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 20 de tone de peşte şi produse din peşte, cu o valoare de 643.186 lei.

„Pe trasabilitate au fost demarate controale în regiunea Bucureşti-Ilfov unde au fost aplicate 41 sancţiuni contravenţionale în valoare de 460.000 lei şi 5 avertismente. S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantităţii de 22.733 kg peşte şi produse de peşte, în valoare totală de 707.156 lei şi oprirea temporară de la comercializare a cantităţii de 4.410,5 kg de peşte şi produse de peşte, în valoare de 129.706 lei”, arată sursa citată.

Printre abaterile constatate se află comercializarea de peşte şi produse de peşte congelate cu gheaţă suplimentară în ambalaj, produsele având aspect de bloc compact, comercializarea de peşte şi produse de peşte congelate cu acumulare cantitativă de gheaţă şi arsuri de congelare, peşte şi produse de peşte congelate în ambalaje depreciate, comercializarea de peşte şi produse de peşte care prezentau decolorări, miros specific, suprafaţă acoperită cu mucus şi modificări organoleptice, comercializarea de produse cu data durabilităţii minimale depăşită, depozitarea fără a se respecta condiţiile de temperatură menţionate pe eticheta produsului şi/sau fără existenţa stratului de fulgi de gheaţă protector.

De asemenea, s-a constatat lipsa informaţiilor privind modul de capturare şi denumirea ştiinţifică a produselor comercializate, lipsa informaţiilor privind faptul că peştele şi produsele din peşte fac parte din categoria alimentelor alergene, dar şi indicarea necorespunzătoare a preţurilor.

„Cel mai important aspect este faptul că în urma acestei acţiuni de control a fost abrogat Ordinul nr. 100/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte condiţiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, moluştelor, gasteropodelor şi batracienilor, destinate comercializării directe către consumatorul final sau procesării în alimente pentru consum uman care stabilea că pentru peştele provenind din România timpul scurs din momentul pescuitului şi până la comercializarea efectivă va fi de maximum 48 de ore (în sezonul răcoros se poate prelungi la 72 de ore), în timp ce pentru peştele provenind din spaţiul intracomunitar este de până la 21 de zile. Peştele este unul din alimentele esenţiale, susceptibil de alterare rapidă, motiv pentru care condiţiile de depozitare şi comercializare trebuie respectate cu stricteţe, altfel comercianţii pot risca să pună sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor în pericol”, a declarat Horia-Miron Constantinescu, preşedintele ANCP.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin