Top 10 al celor mai interesante studii despre sexualitate, din anul 2012

Sexualitatea face parte din viaţă şi implicit este obiectul unor studii ştiinţifice, iar anul acesta nu a fost deloc sărac în astfel de realizări ce acoperă subiecte diverse, de la dorinţa de masturbare declanşată hormonal până la partidele de sex încinse în urmă cu zeci de mii de ani între reprezentanţii speciei noastre şi parteneri neanderthalieni, conform LiveScience.com, care prezintă un clasament al celor mai interesante 10 astfel de studii.

RomaniaTV.net
23 dec. 2012, 19:09
Top 10 al celor mai interesante studii despre sexualitate, din anul 2012

1. Hormonii masculini le fac pe femei interesate de masturbare

Un nivel ridicat al testosteronului este asociat deseori cu o puternică dorinţă sexuală, însă lucrurile nu stau atât de simplu cum ar părea. Un studiu publicat în luna mai, în revista Archives of Sexual Behavior, a identificat faptul că în cazul femeilor, un nivel mai ridicat de testosteron este asociat unui interes crescut pentru masturbare şi nu pentru a întreţine relaţii sexuale cu un partener.

2. Bărbaţii ar trebui să conducă „ostilităţile” la pat?

Se pare că respectarea rolurilor tradiţionale de gen şi în dormitor nu este cea mai bună idee – cel puţin din punct de vedere psihologic. Tinerii care clamează că bărbaţii trebuie să aibă iniţiativa între cearşafuri au un profil psihologic mai slab şi sunt mai puţin stăpâni pe sine în situaţii sexuale, prin comparaţie cu tinerii care au o atitudine mai flexibilă şi acceptă şi o femeie cu iniţiativă, conform unui studiu dat publicităţii în luna octombrie. Tinerii conservatori cu privire la rolul pe care femeia „trebuie” să-l respecte în pat sunt şi mai puţin dispuşi să accepte ca partenera lor să folosească mijloace anticoncepţionale, preferând ca ei să rămână în control cu privire la posibilitatea unei sarcini – motiv pentru care preferă prezervativul.

3. Şi bărbaţii sunt judecaţi dacă au o viaţă sexuală prea dezordonată

Femeile sunt în mod tradiţional judecate de societate dacă au o viaţă sexuală cu mai mulţi parteneri, însă tinerii din prezent sunt mai degrabă înclinaţi să judece în mod egal promiscuitatea sexuală, fără a mai face această diferenţă de gen, conform unui studiu realizat pe 19.000 de studenţi. Dintre aceştia, 49% au judecat promiscuitatea sexuală indiferent de gen, în timp ce 12% au urmat tradiţia” şi le-au judecat pe femei mai aspru decât pe bărbaţi, 13% i-au judecat pe bărbaţi mai dur decât pe femei, iar 26% s-au abţinut de la formularea oricăror judecăţi.

4. Orgasmul feminin, la sala de fitness, există!

Un studiu publicat în luna martie anunţa că fenomenul „coregasmului” este cât se poate de real. Acest tip de orgasm este provocat de anumite tipuri de exerciţii fizice care solicită musculatura abdominală, fără a fi nevoie deloc de stimulare genitală. În 1953 sexologul Alfred Kinsey susţinea că aproximativ 5% dintre femei pot avea orgasm doar în urma exerciţiilor fizice, fără contact genital. În cursul acestui an, o echipă de la Universitatea Indiana a intervievat 124 de femei şi a descoperit că 45% dintre acestea au răspuns că au avut orgasm în urma executării de abdomene, la sală, în timp ce alte 19% susţin că au experimentat orgasmul în timp ce pedalau pe bicicletă.

5. Discuţiile despre sex, din timpul actului sexual, îmbunătăţesc viaţa sexuală

Acest lucru poate părea pentru mulţi surprinzător, dar se pare că într-adevăr, discuţiile despre sex în timpul întreţinerii de rapoarte sexuale, au efecte benefice asupra nivelului de satisfacţie atins de parteneri. Cu cât discuţi mai degajat despre sex şi despre ceea ce-ţi place să primeşti sau să oferi, la rândul tău, cu atât creşte nivelul de satisfacţie, cel puţin conform cercetătorilor de la Cleveland State University. Acest studiu a fost publicat în luna august în revista Journal of Social and Personal Relationships.

6. Noile mămici nu sunt lipsite de dorinţe sexuale

Femeile care au născut recent sunt de multe ori interesate de o partidă de sex cu mult înainte de a trece cele 6 săptămâni de pauză „recomandate” de medici, conform unui studiu publicat în luna iunie. Mai mult decât atât, probabilitatea de a fi interesate de sex are cauze, mai degrabă, de ordin psihologic, şi nu fiziologic. Astfel, femeile care au o relaţie mai apropiată, mai intimă cu partenerul lor, vor fi tentate să nu asculte sfatul medicului după ce au născut.

7. Excitarea este un medicament miraculos împotriva elementelor care altfel ar provoca dezgustul.

Dacă vă simţiţi uşor dezgustat(ă), încercaţi o fantezie sexuală, pentru că starea de excitare sexuală inhibă pornirile de dezgust. Oamenii de ştiinţă au realizat un experiment la care au fost invitate să participe 90 de femei heterosexuale. Acestea au fost rugate să îndeplinească anumite sarcini dezgustătoare, aşa cum ar fi să introducă mâna într-un bol cu prezervative aparent folosite. În prealabil, o treime dintre aceste femei au urmărit nişte filme erotice. Conform rezultatelor publicate în numărul din septembrie al revistei PLoS ONE, femeile care au urmărit în prealabil filme erotice au fost mai puţin dezgustate de sarcinile ce au urmat. Această descoperire este importantă pentru că dezgustul poate avea un rol important în anumite disfuncţii sexuale.

8. Sexul poate să-ţi dea migrene

O durere de cap pare să fie cel mai invocat motiv pentru a refuza o partidă de sex, dar ce se întâmplă atunci când sexul este cel care declanşează migrena? Această stare este denumită „cefalie coitală” şi este cât se poate de neplăcută pentru cei care suferă din această cauză. Cauzele cefaliei coitale nu sunt cunoscute, dar această afecţiune este însă apanajul aproape exclusiv al bărbaţilor, care întâmpină un factor de risc de 3 până la 4 ori mai mare de a suferi de această afecţiune, comparativ cu femeile, conform revistei British Journal of Medical Practitioners. Din fericire această afecţiune este perfect tratabilă.

9. Homo sapiens şi oamenii de Neanderthal întreţineau relaţii sexuale între ei

Primii oameni din specia Homo Sapiens nu aveau nişte gusturi sexuale foarte rafinate şi nu spuneau nu nici măcar mai primitivilor neanderthalieni, conform unui studiu publicat în noiembrie care evidenţiază faptul că, din punct de vedere genetic, toate populaţiile de pe glob au puţin sânge de neanderthalian, cu excepţia populaţiilor din Africa subsahariană. Aceste urme genetice pot reprezenta dovada că reprezentanţii celor două specii întreţineau relaţii sexuale, într-o perioadă ce a început acum 100.000 de ani, după migrarea primelor grupuri de Homo sapiens din Africa. Hibridarea nu trebuie subestimată!

10. Un cromozon X suplimentar măreşte substanţial libidoul masculin

Un cromozon feminin (X) în plus, la un bărbat, ar putea să ducă la o creştere substanţială a libidoului, conform unui nou studiu care a fost însă realizat pe şoareci. Acest libidou crescut nu vine însă fără efecte secundare negative, cel puţin în cazul oamenilor, printre acestea cel mai important fiind reducerea fertilităţii. Studiul realizat pe şoareci oferă însă o perspectivă interesantă asupra modului în care cromozomii sexuali influenţează comportamentul.

Bărbaţii au un cromozon X şi unul Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X. În anumite cazuri, greşeli genetice pot duce la naşterea unor bărbaţi cu genotipul XXY, stare cunoscută şi drept sindromul Klinefelter. Şoarecii cu acest tip de genotip copulează mai des, cu mişcări mai viguroase, dar şi ejaculează de două ori mai repede şi de două ori mai des decât şoarecii cu genotip normal (XY), conform studiului publicat în numărul din ianuarie al revistei Hormones and Behavior.