Topul celor mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii

Parentingul este o adevarata aventura, un adevarat "antrenament" emotional, cu plusuri, minusuri, fericiri si disperari. Dimineata te trezesti euforic si plin de energie, iar noaptea te arunci in pat suparat, frustrat sau frant de oboseala. Sau invers.

RomaniaTV.net
17 iul. 2018, 06:53
Topul celor mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii

Dar orice parinte trebuie sa aiba in minte faptul ca a gresi este firesc, iar corectarea greselilor este ceva mai dificila, dar nu si imposibila.

E nevoie de curaj sa-ti recunosti greselile, mai ales in fata copiilor, nu-i asa? Construirea unei relatii frumoase si sanatoase cu ei poate fi o adevarata provocare. Copiii iti ofera mereu aceasta „sansa” de a evolua, de a te dezvolta. Nu doar ca parinte, ci si ca fiinta. Iti cresti copiii, dar poti sa „cresti” si tu odata cu ei. Iata care sunt 10 cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii.

10. Micromanagement

Micromanagerii sunt oameni dedicati si muncitori, isi iubesc copiii si tot ce isi doresc este ca acestia sa reuseasca in viata. Problema apare atunci cand parintii fac prea multe pentru sau in locul copiilor. Drept urmare, copiii raman dependenti de parinti si desi sunt inteligenti, au mari dificultati de a se descurca pe cont propriu, le lipseste motivatia, nu au incredere in fortele proprii si poti fi si imaturi emotional, conform psychologytoday.com.

Ce poti sa faci? Inceteaza sa-i mai controlezi actiunile, sa-i spune mereu ce sa faca si cum sa procedeze. Lasa-l sa invete si din propriile greseli.

9. Permisivitate

Actiunile parintilor sunt bine intentionate. Din dorinta de a le fi copiilor bine, parintii devin prea …permisivi. Atunci cand parintii au grija ca nevoile copiilor (de orice fel) sa fie intotdeauna indeplinite, copiii cresc cu sentimente mixte. Copiii vor evita provocarile pe care le va oferi viata. Copiii vor avea asteptari ca ceilalti sa le satisfaca dorintele si cerintele. Si da, isi vor asuma foarte greu responsabilitati.

Ce poti sa faci? Inceteaza sa fii prea permisiv. Lasa-i sa imbratiseze si provocarile, sa-si asume si responsabilitati. Astfel le va creste si stima de sine.

8. Model neinspirat

Prima sarcina a parintelui este sa fie un model pentru copil. Dar ce se intampla atunci cand parintele nu este chiar un model bun de urmat? Atunci cand un parinte este mai certaret, furios, se victimizeaza dese ori, da vina pe ceilalti, nu-si asuma consecintele, spune neadevaruri etc. Ce exemplu ii arata copilului?

Ce poti sa faci? Inainte de a-ti certa copilul pentru ca nu are un comportament potrivit, gandeste-te daca tu ai un comportament bun sau cel pe care-l urmezi tu este unul cum ar trebui sa fie. Fii un model bun pentru copilul tau.

7. Intimidare

Parintii care incearca sa detina mereu controlul, tind sa recurga la intimidare. In loc sa incerce sa-si inteleaga copiii, ii coplesesc cu tot felul de amenintari, restrictii, directive exagerate. Si dese ori recurg si la violenta.

Ce poti sa faci? Sa constientizezi ca repeti „lectia” invatata in copilarie. Daca ai multe reprosuri sa le faci propriilor parinti, incearca sa nu te transformi in exact ceea ce nu-ti doresti pentru copiii tau. Un intimidator.

6. Inconsecventa

Parintii care isi schimba prea repede sau prea usor deciziile. Parintii care sunt inconsistenti, care au probleme cu luarea deciziilor, in general. Volatili emotional. Nesiguri.

Ce poti sa faci? Este greu, in prezent, sa le asiguri copiilor o locuinta stabila. Cu atatea divorturi/separari in jurul nostru, este din ce in ce mai greu. Dar este suficient ca cel putin un parinte sa fie stabil si sa-i ofere acea stabilitate de care are nevoie un copil.

Citeste continuarea pe superbebe.ro.