TOPUL celor mai nocive alimente de post

În cele mai multe cazuri, produsele de post nu sunt alegeri bune. Ba, din contră, pot fi adevărate bombe pentru sănătate.

30 nov. 2016, 16:17
TOPUL celor mai nocive alimente de post

TOPUL celor mai nocive alimente de post:

1. Pateul vegetal. „Conține elemente de natură vegetală preponderent soia, cu valoare nutrițională precară. Ca să de o oarecare palatabilitate (gust, aromă) produsului, cei ce-l fabrică adaugă un cocktail de E-uri cu care să-l țină adunat și o cantitate prea mare de sare pentru a fi consumat de categoriile de consumatori vulnerabile: seniorii și cei care au probleme cardiovasculare. Îl consider un subprodus care poluează spațiile comerciale pretinzând că este ceea ce nu e, adica pate”, a declarat, pentru doctorulzilei.ro, dr. Maximilian Drăgan.

2. Salamul vegetal. „Mai rău decât primul, pentru că oferă și variante afumate care, pe lângă atentatul la sănătate pe care îl generează subprodusele din conținut, mai suferă și procedee de afumare sau adaos de arome de fum, care îi dublează potențialul toxic. Este tot un subprodus folosit pentru a păcăli consumatorul că poate astfel să înlocuiască veșnicul mezel”, explică specialistul.

3. Soia texturată. „Produs rezultat în mare măsură din soia modificată genetic (majoritatea producției mondiale provine din culturi modificate genetic) are ca avantaje faptul că imită într-o oarecare măsură textura și consistența cărnii. Soia în multe din studiile existente în sursele clasice sau deschise de informare este incriminată ca fiind responsabilă de producerea de dezechilibre hormonale. Națiunile care o consumă în cantitate mare o prelucrează în tofu sau sos întotdeauna prin fermentare”, spune medicul.

Citeşte şi STUDIU ANPC. Cât de NOCIV este PATEUL VEGETAL. Unele produse au până la 15 E-uri