Topul celor mai nocive mezeluri din comerţ. Parizerul ocupă primul loc

Multe alimente existente pe piaţă respectă normele care ţin de gust şi de aspect, dar nu respectă normele care ţin de calitatea nutritivă a unui produs, fapt esenţial când vine vorba de mâncare. Aspectul e sesizat şi în raportul de activitate al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, conform căruia o mare parte dintre alimentele vândute în comerţ nu respectă normele de etichetare şi de conformitate impuse de legislaţia în vigoare.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 07:13
Topul celor mai nocive mezeluri din comerţ. Parizerul ocupă primul loc

De cele mai multe ori, spun autorităţile de la Protecţia Consumatorului, mezelurile conţin multă apă, conservanţi, carne de proastă calitate şi tot felul de resturi. Specialiştii ne avertizează să nu le consumăm în exces, deoarece pot cauza diferite tipuri de cancer şi pot duce şi la creşterea colesterolului. Din cauza produselor alimentare bogate în chimicale şi grăsimi „rele” bolile cardiovasculare şi obezitatea sunt tot mai des întâlnite în rândul populaţiei.

Cele mai dăunătoare alimente sunt cele care au un conţinut ridicat de slănină şi şorici, ingrediente pe care le găsim în majoritatea mezelurilor. Acestora li se adaugă ingrediente precum coloranţi, conservanţi, dar şi diferite E-uri precum nitratul de sodiu sau monoglutamatul de sodiu.

Mezelurile pline de grăsimi ne pun viaţa în pericol. Vezi ce sfaturi ne dă Mihaela Bilic

Unele dintre cele mai nocive mezeluri care se află în comerţ sunt:

Parizerul pare să ocupe primul loc în topul celor mai nocive preparate din carne. Acesta are în compoziţia sa 80% slănină şi şorici de porc, 10% MDM, carne dezosată mecanic, în compoziţia căreia intră oase măcinate. Acest aliment mai conţine făină de soia, amidon, dar şi condimente, printre care se numără sare, coriandru, boia de ardei. Potenţiatorii de gust şi coloranţii sunt şi ei trecuţi pe lista ingredientelor care se găsesc în parizer.

Crenvurştii pot duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare dacă nu sunt păstraţi în condiţii corespunzătoare. MDM-ul este găsit în mare parte din acest preparat din carne. Pieliţe şi grăsime se găsesc şi ele în compoziţia acestora. E-urile abundă şi ele, deoarece crenvuştii au mereu o culoare fragedă.

Lista continuă cu: Kaizer (sare, gelifianţi, coloranţi), salamurile (60% grăsimi, 20% carne de calitate inferioară), şunca ţărănească (70% slănină, oase şi şorici).