Topul celor mai prolifici scriitori din spatele gratiilor. Dan Voiculescu conduce detaşat

Ordonanța de Guvern menită să combată metoda reducerii pedepselor cu închisoarea prin scrierea de cărți a fost modificată de Comisia Juridică a Senatului, care a schimbat prevederea esențială. În loc ca deținuții care publică de după gratii să primească o reducere a pedepsei de 20 de zile pentru toate cărțile scrise, aceștia vor primi o reducere a pedepsei cu 20 de zile pentru fiecare volum publicat.

13 oct. 2016, 05:57
Topul celor mai prolifici scriitori din spatele gratiilor. Dan Voiculescu conduce detaşat

Modificarea, care a fost adoptată de Senat, mai are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților. Între timp, DNA continuă audierile în cazurile deținuților care s-au remarcat printr-o activitate prolifică în perioada în care au fost încarcerați, încercând să determine dacă a fost vorba de plagiat, dacă lucrările au fost scrise de alte persoane, ori girate în mod fraudulos de profesori universitari.

Cei mai prolifici scriitori de după gratii

Dan Voiculescu: 10 carți într-un an

Printre cei mai prolifici scriitori de după gratii se numără celebrități din sport sau din lumea politică. Dan Voiculescu, care a primit o sentință de 10 ani de închisoare în dosarul ICA, a reușit în primul an de încarcerare să scrie 10 cărți, toate axate pe macroeconomie și girate de profesori de la ASE sau Universitatea Americană care au atestat caracterul științific al lucărilor.

Cărțile lui Dan Voiculescu:

”A patra cale”;

”Efecte de antrenare a investițiilor străine în economia românească 1990 – 2014”;

”Economia românească”;

”Investiții străine directe – vector al dezvoltării economice”;

”Managementul riscului în accesarea și gestionarea fondurilor europene”;

”Clasa de mijloc. Teoria și practica antreprenorială”;

”Competiția economică”;

”A new theroy of the value. Conferința internațională”;

”Omenirea, încotro”;

”Dezvoltarea economică durabilă”.

Ritmul dinamic al scriitorului Dan Voiculescu a intrat în atenția DNA, care l-a audiat pe acesta, în vară, existând suspiciunea că nu ar fi avut timp, fizic, pentru a scrie atât de mult. Legat de activitatea sa de scriitor, Voiculescu a comentat că la închisoare ai tot timpul din lume, iar cărți a mai scris și înainte de încarcerare. ”Mi se reproșează că sunt prolific, că am scris zece cărți. Cu toată modestia, nu mă voi opri aici. Aș fi înțeles să stârnesc asemenea reacții dacă scriam despre turboreactoare. Se întâmplă însă ca toate aceste cărți să trateze subiecte care se subscriu disciplinei economiei, pe care, de altfel, am avut plăcerea să o predau la ASE timp de 15 ani”, a comentat Voiculescu.

Dinel Staicu – 10 cărți de la încarcerare

Tot zece cărți a reușit să scrie și fostul patron al Universității Craiova, Dinel Staicu, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru fraudarea companiei Transgaz Mediaș. Milițian, înainte de Revoluție, Dinel Staicu a devenit un prosper om de afaceri, în perioada tranziției. În anul 2000 a obținut un doctorat în economie. De altfel, cărțile sale vizează tot sfera economică, scrie vocea.biz.

Cărțile lui Dinel Staicu:

”Interacţiunea electromagnetică şi cogenerarea energiei electrice”;

”Ascensiunea şi prăbuşirea băncilor în contextul globalizării”;

”Concept atipic şi inedit sub impactul globalizării economice”;

”Creditul social fiscalizat, factor mobilizator de relansare a economiei”;

”Foreign policy”;

”Golden action”;

”Piaţa de capital fiscalizat”;

”Reforma bancară şi fiscală”;

”Raportul de cauzalitate între creditare şi criza economico-financiară”;

”Pandemia crizei capitaliste după 24 ani de eră ceauşistă”.

Gigi Becali – O carte scrisă în 7 ore

Dacă Dan Voiculescu și Dinel Staicu mai au de ispășit din sentință, afaceristul Gigi Becali se numără printre cei care au profitat la timp de pe urma legii care duce la scurtarea sentinței pentru cărțile scrise. Finanțatorul Stelei a conceput cinci cărți după gratii, cu teme religioase, sportive și autobiografice.

Cărțile lui Gigi Becali:

“Becali în Parlamentul Europei și Parlamentul României”;

“Muntele Athos, patria ortodoxiei”;

“Iubirea milostivă și mântuitoare”;

“Becali și politica. Începuturile”;

“Becali și Steaua”.

Beneficiind de o reducere a pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare titlu, Becali a ispășit în mai puțin de doi ani pedeapsa de trei ani și șase luni pe care o primise. Bătătoare la ochi în cazul finanțatorului Stelei a fost viteza prin care a reușit să scrie cele cinci cărți. O analiză a timpului alocat lui Becali pentru scris a arătat că acesta a avut nevoie de șapte ore pentru cartea ”Becali și Steaua” sau 15 zile pentru “Becali în Parlamentul Europei și Parlamentul României”.

De altfel, Becali însuși a recunoscut că rolul său în scrierea cărților nu a fost unul deplin. ”Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele”, a declarat Gigi Becali când rapiditatea cu care și-a scris cărțile a fost luată în discuție.

Becali a fost la rândul său audiat de DNA în cazul cărților scrise de după gratii, însă doar în calitate de martor.

George Copos are probleme pentru cărțile scrise în închisoare

Tot cinci cărți la activ are și fostul finanțator al echipei Rapid București, George Copos, care a reușit reducerea cu 200 de zile a sentinței grație cărților scrise și a muncii depuse în penitenciar. Copos s-a concentrat în activitatea sa publicistică pe turism și istorie.

Cărțile lui George Copos:

“Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova”;

“Franciză vs management în industria hotelieră”;

“Tăşnadul medieval”;

“Turismul european durabil şi provocările lui”;

“Turismul – vector de interculturalitate”

La ieșirea din închisoare, în 2015, George Copos a dat din nou de necazuri. Cartea “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova” a fost catalogată drept o mostră de ”plagiat subtil” de Comisia de Etică a Universității din București. Volumul semăna cu lucrarea de dizertație a istoricului Cătalin Parfene – ”Domnii Țărilor Române și sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)” susținută în 2005 în fața profesorului Stelian Brezeanu. Același profesor Stelian Brezeanu l-a coordonat pe Copos în închisoare.

În urma acestor dezvăluiri, Copos a fost acuzat de fals în declaratii și infracțiuni la legea dreptului de autor.

Ioan Niculae – 5 cărți scrise în patru luni

Cinci cărți are la activ și omul de afaceri Ioan Niculae, condamnat la doi ani și șase luni pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Mircea Geoană. Mai mult, omul de afaceri a reușit să scrie cele cinci lucrări care se referă la tehnologie și agricultură în mai puțin de patru luni, fiind eliberat condiționat în vara aceasta, după ce a ispășit un an și trei luni.

Cărțile lui Ioan Niculae:

”Bioetanolul, combustibilul viitorului”;

”Biodieselul, motorina ecologică”;

”Valorificarea energetică a biomasei”;

”Orientări moderne în producţia vegetală”;

”Tehnologii moderne în producţia vegetală”.

Niculae a fost audiat chiar astăzi la DNA, în calitate de martor într-un dosar în care mai mulți profesori universitari sunt suspectați că ar fi avizat lucrări scrise în pușcărie fără ca acestea să îndeplinească condițiile necesare. Întrebat cum a reușit să scrie cinci cărți într-un timp atât de scurt, Niculae a răspuns: ”Cu pixul, cu stiloul”… Omul de afaceri era să comită o nouă infracțiune, la ieșirea de la DNA, urcându-se în mașina greșită.

Ca scriitori după gratii s-au remarcat și alți oameni implicați în lumea fotbalului. Mihai Stoica, care a executat 713 zile din sentința de trei ani și șase luni a scris patru cărți: ”Ultimii 11”, ”Competiția”, ”FIFA World Cup – Brazilia. Statistici, Analize. Concluzii” și ”UEFA Europa League. În căutarea identității”.

Fostul patron al FC Argeș, Cornel Penescu s-a remarcat prin lucrări ce țin de jurnalism și comunicare: ”Comunicarea în spaţiul public”, ”Managementul mass-media. Şedinţa de redacţie în presa locală”, ”Jurnalismul de investigaţie şi particularităţile sale în presa locală românească”, ”Presa online din Argeş”. Condamnat pentru fraudă cu fonduri europene, Penescu are de ispășit 8 ani.

Și fostul impresar de fotbal Ioan Becali a scris două cărți: ”Manualul investitorului în fotbal” și ”Statutul jucătorilor de fotbal prin prisma regulamentelor interne şi internaţionale”, fiind eliberat condiționat după ispășirea a doi ani și șase luni din cei șase ani și patru luni la care fusese condamnat în Dosarul Transferurilor. Becali risă, însă, să intre din nou după gratii, fiind suspectat, alături de fostul finanțator al echipei Dinamo București, Cristi Borcea, de mituirea judecătoarei care s-a ocupat de cazul său.

La rândul său, Cristi Borcea este autorul unui singur volum: ”Am fost preşedintele unui vis – Dinamo Bucureşti”.

Anchetă DNA în cazul profesorilor universitari

DNA a demarat la începutul anului o anchetă în care au fost audiați zeci de profesori universitari care au avizat ca având caracter științific cărțile scrise în penitenciare. În ultimii doi ani, peste 400 de cărți au fost scrise de după gratii de 188 de deținuți. Această situație a determinat Guvernul să încerce schimbarea legii care prevedea o scurtare de 30 de zile a pedepsei pentru autorii care publică o lucrare cu caracter științific sau sunt creatorii unor invenții în timpul petrecut la penitenciar.

În acest sens, Guvernul a emis o ordonanță prin care reducerea pedepsei putea fi de maximum 20 de zile pentru toate lucrările scrise după gratii. Senatorii nu au fost însă de acord, considerând că 20 de zile pentru mai multe titluri este o scădere prea mică.

”Eu nu spun că pentru o lucrare cu adevărat ştiinţifică se transpiră cu sânge, ceea ce se şi face, dar nici nu pot să cad în extrema ordonanţei să spun: 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat cinci zile după gratii şi a scris cinci lucrări. Nu se poate. Este o nedreptate ce face ordonanţa. De aceea facem un compromis. După părerea mea e puţin, dar e părerea mea. Cel puţin 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică”, a motivat modificarea ordonanței guvernului de către senatori Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice a Senatului.