Toro Tibor, PPMT: Legea minorităţilor trebuie completată pentru a nu genera conflicte

Președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a declarat joi, la Târgu Mureș, că proiectul de lege privind statutul minorităților naționale din 2005, care se regăsește acum în protocolul coaliției de guvernare, trebuie completat.

RomaniaTV.net
20 mart. 2014, 12:53
Toro Tibor, PPMT: Legea minorităţilor trebuie completată pentru a nu genera conflicte

În opinia acestuia, el trebuie completat pentru că altfel va legifera monopolul unor organizații minoritare, va încălca principiul pluralismului și va genera conflicte.

‘Susțin ideea unei asemenea legi, deci legea privind statutul minorităților naționale este o lege necesară, este și o obligație constituțională, de fapt, pentru că scrie în Constituția din 2003 că trebuie să existe o asemenea lege și practic au trecut 11 ani și Parlamentul nu s-a achitat de această obligație. Dar eu chiar am depus niște amendamente atunci când am fost acolo, în 2005, care, dacă sunt acceptate, atunci legea își va avea funcția, aceea pe care trebuie s-o aibă; dacă aceste amendamente lipsesc, atunci este o lege imperfectă. Lege imperfectă, care va genera niște conflicte, mai ales din cadrul comunităților naționale minoritare: vrea să impună un monopol al anumitor organizații — nu numai la maghiari, în general, va favoriza etnobusiness-ul, care este un fenomen negativ și o serie de alte lucruri’, a declarat Toro T. Tibor, citat de Agerpres.

Liderul PPMT a susținut că în actuala formă, Statutul Minorităților Naționale nu va fi o lege folositoare, însă cu mici amendamente, nu foarte radicale, se poate face tocmai ca legea să-și îndeplinească funcția și obligația constituțională.

În privința acelui monopol pe care acest proiect de lege l-ar institui, Toro a spus că se referă la UDMR, dar și la alte organizații ale minorităților.