Torturi ca în vremurile medievale pentru deţinuţii sirieni: pneul arab, şocuri electrice, viol VIDEO

Organizaţia Amnesty International a denunţat practicile de tortură folosite de către trupele guvernamentale loiale preşedintelui Bashar al-Assad împotriva deţinuţilor care au protestat faţă de regimul de la Damasc. Între aceste tehnici barbare, cele mai des folosite sunt aşa-numita tehnică a "pneului arab", şocurile electrice şi chiar violul.

RomaniaTV.net
14 mart. 2012, 13:08
Torturi ca în vremurile medievale pentru deţinuţii sirieni: pneul arab, şocuri electrice, viol VIDEO

Amnesty International menţionează 31 de metode de tortură şi alte rele tratamente utilizate de forţele de securitate siriene şi de miliţii („shabbiha”), în raportul său dat publicităţii miercuri, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la izbucnirea revoltelor în Siria, împotriva regimului de la Damasc.

„Amploarea torturii şi a relelor tratamente în Siria a atins un nivel care nu a mai fost văzut niciodată timp de ani de zile şi aminteşte de era sumbră a anilor 1970 şi 1980”, este concluzia raportului ONG-ului internaţional, care se bazează pe mărturiile unor supravieţuitori care au reuşit să se refugieze în Iordania.

Situaţia „este acum foarte asemănătoare celei trăite de deţinuţi sub fostul preşedinte Hafez al-Assad – o lume de coşmar a torturii sistematice”, a explicat Ann Harrison, membră a programului  pentru Orientul Mijlociu.

Din mărturiile a 25 de foşti deţinuţi care au reuşirt să se salveze s-a aflat că tortura şi alte tratamente brutale la care sunt supuşi deţinuţii ating punctul maxim în timpul interogatoriilor.

Supravieţuitorii au povestit despre practica „dulab” (pneu arab), în care victima este înghesuită într-un pneu – adesea agăţat la înălţime – şi bătută, uneori cu cabluri sau bastoane”.Alte tehnici de tortură constau în suspendarea deţinutului deasupra solului şi lovirea lui cu bâte sau alte obiecte dure şi în aplicarea de şocuri electrice.

Unul dintre supravieţuitori, Tareq, a povestit pentru Amnesty cum, în timp ce era interogat în cartierul Kafr Soussa din Damasc, a fost forţat să asiste la violul unui alt deţinut, Khaled. „Ofiţerul l-a violat pe Khaled la zid. Khaled plângea şi se lovea cu capul de zid”.

Amnesty International a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să extindă mandatul comisiei sale de anchetă privind Siria, în vederea aducerii în faţa justiţiei a celor ce se vor face vinovaţi de aceste fapte abominabile.