Tot ce trebuie să ştii atunci când îţi cumperi maşină, astfel încât să nu te păcăleşti

Stim ca atunci cand iti cumperi pentru prima data o masina, frica ta cea mai mare este sa nu iti iei teapa. Nu conteaza cati ani ai sau de cat timp ai carnetul, posibilitatea de a fi pacalit te afecteaza. 

10 nov. 2015, 06:41

In primul rand, gandeste-te cati bani esti dispus sa dai pe masina, scrie vezicatface.ro. Trebuie sa te gandesti atat la pretul pe care il vei plati la cumparare, cat si la cheltuielile lunare care vor urma.

Daca te gandesti la un Seat Ibiza pe benzina precum cel de mai sus, tine cont de faptul ca o sa platesti pe masina in jur de 4700 de euro, dar ca dupa 5 ani, costul total va fi mai mult decat dublu.

Citeşte şi MAŞINI SECOND HAND: Ce ţepe dau samsarii de maşini celor care vor să cumpere un autovehicul

Cei mai multi bani se duc pe combustibil

Sa presupunem ca esti un tanar dintr-un oras mare care va folosi acest Ibiza pentru a merge la serviciu, dar si pentru vacante. 15.000 km pe an dintre care 85% in oras este rezonabil. La aceste valori, costul tau cu combustibilul va fi de 7.106 euro in 5 ani, adica vreo 500 lei pe luna.

Comparand cu alte masini similare disponibile la acest buget, Seat Ibiza consuma destul de mult. Daca te-ai orienta spre un Polo diesel fabricat in acelasi an, cheltuielile tale cu combustibilul ar scadea cu circa 1500 euro dupa 5 ani, adica cu vreo 100 lei lunar.

Tine cont de capacitatea motorului, altfel platesti mult pe impozit

Impozitul pentru masina variaza in functie de doi factori principali: capacitatea motorului si localitatea.

Spre exemplu, daca esti din Bucuresti, impozitul pentru o masina cu motor de 2 litri este de 180 lei. Daca ai insa o masina cu motor mai mare, sa zicem de 2.2 litri, impozitul ajunge la 792 lei. In 5 ani asta inseamna vreo 3.000 lei in plus.

De preferat ar fi sa platesti masina cash, dar daca faci vreun credit, sa iei adaugi neaparat la cheltuielile lunare si rata.

Care sunt cerintele tale de la o masina?

In primul rand, gandeste-te la ce fel de tip de masina iti trebuie. Ai o familie cu doi copii, atunci probabil vrei o masina cu spatiu mare, asa ca te orientezi spre un monovolum sau un SUV.
Esti inca la facultate, iar masina o vei folosi doar prin oras, atunci un hatchback cu 5 usi sau chiar un coupe ar fi de ajuns. Faci des deplasari in afara orasului si ai nevoie de confort, atunci o berlina ar fi o idee buna.

Tine cont de asteptarile pe care le ai de la o masina (siguranta, confort, putere, spatiu etc) si alege in consecinta.

Ia in calcul si mediul in care circuli. Daca stai intr-un oras mare fara locuri de parcare, n-are rost masina mare. 

Cauta modele de masini relevante. Altfel spus: „da, tu iti doresti o berlina, dar daca bugetul tau e de 5000 euro, nu te uita la Seria 5 din 2010.”

Citeşte şi MAŞINI SECOND-HAND: A apărut aplicaţia online care îţi arată dacă vânzătorul unei maşini este bişniţar

Fii pragmatic si alege o masina rezonabila pentru bugetul tau

Cauta cat mai multe masini, evaluaza si compara
Nu te opri la prima masina gasita. Cauta cat mai multe variante si calculeaza pretul corect ca sa eviti tepele.

In imaginea de mai jos poti vedea o comparatie intre un Seat Ibiza si un Smart ForTwo, ambele masini din 2009. La acelasi numar de km, Smart-ul are un cost cu combustibilul mai mic cu peste 2000 euro fata de Ibiza.

 

Daca mergi mai mult prin oras, nu ai nevoie de spatiu mare si tot ce te intereseaza este sa ajungi din A in B, o masina mica e OK.