Tot ce trebuie să ştii despre DIVORŢ. Care este cea mai ieftină şi rapidă metodă de despărţire a soţilor

Divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea unuia dintre soti sau atunci cand continuarea casatoriei nu mai este posibila, toate aceste situatii fiind reglementate de noul Cod civil. Legislaţia românească prevede că soţii au de ales între mai multe variante de desfacere a unei căsătorii: divortul administrativ, care presupune desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile, divortul la notar, divorţul în instanta de judecata, precum si divortul la mediator.

RomaniaTV.net
05 dec. 2017, 08:29
Tot ce trebuie să ştii despre DIVORŢ. Care este cea mai ieftină şi rapidă metodă de despărţire a soţilor

Divortul este reglementat de noul Cod civil la Capitolul VII. Potrivit acestuia, „Desfacerea casatoriei” poate avea loc prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ, atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani, sau la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Codul Civil mai preve că sotii au de ales intre mai multe variante: divortul administrativ, care presupune desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile, divortul la notar, cel in instanta de judecata, precum si divortul la mediator.

Divorţul în faţa ofiţerului stării civile

Divorţul administrativ, care presupune desfacerea căsătoriei de către ofiţerul stării civile, este cea mai simplă şi ieftină metodă de desfacere a căsătoriei. Este bine de ştiu că este aplicabilă în cazul familiilor fără copii. 

Cererea de divorţ pe cale administrativă se face în scris, se depune şi se semnează personal de către ambii soţi, în faţa ofiţerului de stare civilă de la primăria care are în păstrare actul de căsătorie sau pe raza căreia se află ultima locuinţă comună a soţilor.

În cererea de divorţ fiecare dintre soţi declară pe propria răspundere că este de acord cu desfacerea căsătoriei; nu are copii minori cu celalalt soţ, născuţi din căsătorie sau adoptaţi sau din afara căsătoriei lor; nu este pus sub interdicţie; nu a mai solicitat altor autorităţi desfacerea căsătoriei. Ofiţerul de stare civilă acordă soţilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia. Dacă după cele 30 de zile soţii stăruie să divorţeze, ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor şi eliberează certificatul de divorţ care va fi înmânat foştilor soţi într-un termen de maxim 5 zile lucrătoare.

Divorţul administrativ nu este GRATUIT. Prin Legea nr. 127/2013 s-a stabilit instituirea unei taxe de 500 de lei pentru cuplurile care decid să divorţeze pe cale amiabilă prin intermediul ofiţerului stării civile. Taxa se achită la casieriile Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale.

 

Divorţul la notar 

O căsătorie mai poate fi desfăcută simplu şi la notar. Divortul la notar poate avea loc dacă ambii soti sunt de acord sa divorteze, indiferent daca au sau nu copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.

Competenta de a constata desfacuta casatoria si de a elibera certificatul de divort apartine notarului public de la locul incheierii casatoriei sau al ultimei locuinte comune ( locuinta in care au locuit sotii dovedita, fie cu actele de identitate, fie cu declaratiile sotilor date pe proprie raspundere). Cererea de divort se depune de soti impreuna, personal sau prin mandatar cu procura speciala data in forma autentica. 
Dupa primirea cererii notarul acorda un termen de 30 zile la expirarea caruia sotii trebuie sa se prezinte personal, iar daca acestia staruie in cererea de divort notarul va elibera certificatul de divort.

In cazul divortului cu copii minori, pentru a se putea desface casatoria sotii trebuie sa se puna de acord asupra tuturor aspectelor referitoare la:

– numele de familie pe care sa il poarte dupa divort;

– exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti;

– modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;

– stabilirea locuintei copiilor;

– stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a minorilor.

Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie ori asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti notarul va respinge cererea de divort si va indruma partile sa se adreseze instantei de judecata.

Divorţul la notar este ceva mai scump. Preţul diferă în funcţie de onorariul notarului, dar şi în funcţie tipul de familie. În cazul soţilor fără copii, care doresc să se despartă, taxa notarială este în jur de 650 – 700 lei. Soţii care doresc desfacerea căsătoriei, dar au şi copii minori, plătesc o taxă mai mare, între 900 – 1000 lei, în funcţie de notar. 

 

Divorţul în instanta de judecata, singura varianta pentru sotii care nu se inteleg

In cazul in care sotii nu sunt de acord cu divortul, nu se inteleg asupra numelui de familie ori asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti, singura varianta pentru desfacerea casatoriei ramane instanta de judecata.

Motivele de divort sunt prevazute de noul Cod civil: atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila; la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani; la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Divortul in baza cererii comune a sotilor presupune semnarea cererii de catre ambii soti sau de catre un mandatar comun, cu procura speciala autentica. După primirea cererii, instanta va verifica existenta consimtamantului sotilor, apoi va fixa termen pentru solutionarea cererii in camera de consiliu. La termenul de judecata, instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va pronunta divortul fara a administra probe cu privire la motivele de divort. Hotararea asupra divortului pe baza acordului sotilor este definitiva.

Divort in baza cererii unuia dintre soti, acceptata de celalalt sot. Noul Cod de procedura civila stabileste ca atunci cand cererea de divort este intemeiata pe culpa sotului parat, iar acesta recunoaste faptele care au dus la destramarea vietii conjugale, instanta, daca reclamantul este de acord, va pronunta divortul fara a cerceta temeinicia motivelor de divort si fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei.

Divorţ din culpă. Daca sotul reclamant nu este de acord cu divortul prin acord, atunci recunoasterea de catre sotul parat a motivelor care au dus la desfacerea casatoriei nu va determina schimbarea temeiului juridic initial al cererii de divort. In schimb, va constitui un mijloc de proba, alaturi de celelalte probe ce se vor administra si in baza carora instanta va admite cererea de divort solutionata in conditiile stipulate de noul Cod de procedura civila privind divortul din culpa.

Instanta va pronunta divortul din culpa sotului parat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Instanta poate pronunta divortul din culpa ambilor soti, chiar atunci cand numai unul dintre ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese ca amandoi sunt vinovati de destramarea casatoriei. In schimb, daca paratul nu a formulat cerere reconventionala, iar din dovezile administrate rezulta ca numai reclamantul este culpabil de destramarea casatoriei, cererea acestuia va fi respinsa ca neintemeiata.

Atunci cand sotii sunt separati in fapt de cel putin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divortul, asumandu-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei.

Atunci cand divortul este cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti face imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe privind existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, fara a face mentiune in hotarare despre culpa pentru desfacerea casatoriei.

Costurile unui divort in instanta sunt variabile in functie de onorariul eventualului avocat angajat sa reprezinte sotii in instanta. In plus, in fata instantei se vor achita si taxe judiciare de timbru.

Astfel, potrivit ORDONANȚEI DE URGENȚĂ nr. 80 din 26 iunie 2013, în cazul in care cererea de divort este introdusa prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei. Pretul taxei va fi mai mic, de 100 lei, atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei este taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.

Actul normativ stabileste, de asemenea, ca pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, tariful taxei judiciare de timbru va fi de 50 lei. Acelasi tarif, 50 lei, se aplica pentru cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii. In ceea ce priveste cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei, actul normativ publicat recent prevede un tarif de 20 lei pentru fiecare cerere.