Toţi elevii din peste 90% din şcolile din România revin fizic la şcoală de luni. Ce se întâmplă în Bucureşti

Aproximativ 2,6 milioane de elevi revin de luni fizic la şcoală, mai mulţi cu aproximativ 200.000 faţă de săptămâna precedentă, a anunţat ministrul Educaţiei. Acest lucru nu va fi posibil şi în Bucureşti cu toate că, conform DSP Bucureşti, rata de incidenţă a ajuns duminică la 1.06 şi mai mult ca sigur în zilele următoare va scădea sub 1, pragul la care toţi elevii ar putea reveni fizic în bănci.

16 mai 2021, 13:50
Toţi elevii din peste 90% din şcolile din România revin fizic la şcoală de luni. Ce se întâmplă în Bucureşti

Aproximativ 2,6 milioane de elevi vor merge la şcoală, cu prezenţă fizică, săptămâna viitoare. Este vorba despre aproximativ 90% din elevii din România. În acest context, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că a cerut unităţilor de învăţământ să păstreze programul decalat, pentru a se evita astfel aglomeraţia din unităţile didactice.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 16 mai. Incidenţa COVID în Bucureşti a ajuns la 1.06 la mie. Marea relaxare întâmpinată cu petreceri în mai multe oraşe

„Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu duminică, într-o intervenţie telefonică, la Digi 24.
Acesta a menţionat că, la nivel local, comitetele pentru situaţi de urgenţă pot lua decizii „în situaţii speciale” cu privire la definirea spaţiilor publice în care masca de protecţie să fie purtată în exterior.

O astfel de decizie a fost luată în Bucureşti. Cu toate că purtarea măştilor de protecţie în spaţiile exterioare nu mai este obligatorie, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti s-a decis că purtarea măştii de protecţie va rămâne obligatorie în jurul unităţilor de învăţământ, pe o distanţă de 50 metri pentru cei care staţionează în zonă, mai exact pentru cei care vin să-i ia pe copii de la şcoală sau gradiniţă.

„În principiu am stabilit că în jurul unităţilor şcolare unde există potenţial de aglomerare şi la venire, şi la plecare şi sunt copii, majoritatea fiind sub 16 ani, nu pot fi vaccinaţi, atunci este necesar să avem perimetru de 50 de metri în jurul şcolii, acolo va fi obligatorie purtarea măştii pentru cei care vor staţiona în acest perimetru”, a declarat prefectul Alin Stoica sâmbătă, la finalul şedinţei Comitetul municipal pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeşte şi: Câţi elevi vor face şcoală online săptămâna viitoare după relaxarea restricţiilor. Anunţul ministrului Educaţiei

Şcolile din Bucureşti rămân în scenariul galben şi săptămâna viitoare

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a anunţat vineri că 10% dintre elevi vor continua cursurile online de săptămâna viitoare. Aceştia provin din 643 de localităţi în care rata de infectare cu COVID-19 este mai mare de 1 la mie.

Potrivit DSP Bucureşti, rata de incidenţă în Capitală este de 1.06 cazuri la mia de locuitori. Şi cel mai probabil săptămâna viitoare va scădea sub 1. Cu toate acestea elevii din Bucureşti nu vor merge toţi fizic la şcoală.

Şcolile din Bucureşti vor funcţiona şi săptămâna viitoare în scenariul galben pentru că decizia de reluarea a cursurilor pentru toţi se ia pe baza incidenţei COVID din ziua de vineri. Vineri, 14 mai, DSP Bucureşti a comunicat o incidenţă de 1.21 la mia de locuitori în Capitală.

Sorin Cîmpeanu a venit cu noi precizări în ceea ce privește modul de desfășurare ar orelor.

”Conform ordinului comun al ministrului educației și ministrului sănătății, școlile funcționează toată săptămâna luând ca referință rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente (Art. 2, alin. 3)
Constatând că un număr important de localități sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuțiilor cu ministrul sănătății, apreciind înțelegerea Ministerului Sănătății pentru importanța școlii, luni, 17 mai vom iniția modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educație-Sănătate, în sensul în care referința să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie. Toate celelalte prevederi cunoscute rămân în vigoare. În acest fel, prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie, pe baza acordului între ISJ/ISMB și DSP, prin hotărâre a CJSU/CMBSU.
Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de mâine, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la școala.
Insistăm în continuare pe respectarea riguroasa a măsurilor de protecție sanitară în interiorul școlilor.”, a spus Sorin Cîmpeanu.