Toți locuitorii din Kiev vor fi evacuați, în cazul în care capitala Ucrainei rămâne complet fără electricitate : „Nu va mai fi nici apă și nici canalizare”

Locuitorii din Kiev se confruntă cu probleme tot mai mari după bombardamentele rușilor, în urma cărora mai multe zone din oraș au rămas fără energie electrică și apă.

06 nov. 2022, 13:06
Toți locuitorii din Kiev vor fi evacuați, în cazul în care capitala Ucrainei rămâne complet fără electricitate : „Nu va mai fi nici apă și nici canalizare”

Autoritățile din Kiev au anunțat că vor fi luate măsuri suplimentare pentru a veni în ajutor oamenilor care suferă de frig sau de lipsa curentului electric. Mai mult, oficialii au spus că iau în calcul evacuarea a trei milioane de locuitori, în cazul în care sistemul energetic se prăbușește de tot, potrivit New York Times.

În acest moment, 40% din infrastructura energetică a Ucrainei e avariată sau distrusă, tocmai de aceea au fost luate câteva măsuri ca să-i sprijine pe locuitori. Au fost înființate o mie de adăposturi încălzite pentru populație. Ele vor funcționa ca buncăre, în care oamenii să se adune, în timp ce inginerii repară centralele bombardate de ruși.

Din data de 10 octombrie, rușii au atacat constant infrastructura energetică din toată țara. Pagubele cauzate de bombardamentele rusești au afectat civilii și i-au forțat pe oficiali să ia în calcul posibilitatea ca, în urma unor daune suplimentare, să nu poată furniza servicii de bază.

Citește și Locuitorii Kievului stau la coadă la cișmelele publice, după bombardamentele rușilor de luni care i-au lăsat fără apă

„Credem că, dacă Rusia continuă cu astfel de atacuri, s-ar putea să pierdem întregul sistem care furnizează energie electrică”, a declarat Roman Tkaciuk, directorul de securitate al municipalității din Kiev.

Autoritățile din Kiev vor fi anunțate cu 12 ore înainte ca sistemul să pice de tot. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, „vom începe să informăm oamenii și să le cerem să părăsească orașul”, a mai spus Tkaciuk.

Situația e suportabilă momentan, a precizat el, nu au fost date semnale ca mase mari de civili să vrea să părăsească capitala Ucrainei.

„Dacă nu va exista electricitate, nu va mai fi nici apă și nici canalizare. De aceea, momentan, guvernul și administrația locală discută toate măsurile posibile care să protejeze sistemul de furnizare a energiei electrice”, a adăugat Tkaciuk.

Citește și Kiev se pregătește de o iarnă grea. De teama atacurilor Rusiei, 1.000 de stații de încălzire au fost alimentate cu generatoare