Toţi românii care stau la bloc vor trebui să-şi monteze contoare la calorifere

Românii care stau la bloc vor trebui să se conformeze noilor reguli în ceea ce privește eficiența din punct de vedere energetic. Marți, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică. Acest act normativ oferă consumatorilor posibilitatea de a instala contoare inteligente şi individuale.

14 dec. 2022, 11:10
Toţi românii care stau la bloc vor trebui să-şi monteze contoare la calorifere

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică, act normativ care oferă consumatorilor posibilitatea de a instala contoare inteligente şi individuale. S-au înregistrat 261 de voturi în favoarea proiectului şi 11 abţineri.

Proiectul vizează transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor nou introduse de Directiva (UE) 2018/2002 referitoare la iniţiativa „Finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente”, în contextul Directivei (UE) 2018/844 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor şi a Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică, cu scopul principal de a facilita investiţiile în proiecte de creştere a performanţei energetice a clădirilor prin folosirea granturilor europene ca garanţie financiară.

Citeşte şi: Data limită până la care poţi face cerere pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaz. Ce se întâmplă cu chiriaşii

 

Toți românii care stau la bloc vor fi obligați să aibă contoare la calorifere

Potrivit actului normativ, se introduce posibilitatea de a le oferi consumatorilor oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere şi în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante. Clienţii vor avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.

De asemenea, se instituie obligativitatea montării de contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.

Citeşte şi: Vești proaste pentru români! Categoria de clienți casnici de energie care ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor

Deputatul AUR Sorin Muncaciu a afirmat, la dezbateri, că nu se poate vorbi despre eficienţă energetică atunci când s-au închis mine şi centralele pe cărbune.

„Dumneavoastră, domnii din alianţă, aţi votat legea decarbonării. Prin această lege dumneavoastră aţi scos din producţie centralele pe cărbune şi nu le-aţi înlocuit cu nimic. Acum vorbim de panouri fotovoltaice, vorbim de consumatori locali, adică individuali, dar acele centrale le-aţi scos. Întrebarea se pune de ce aţi făcut acest lucru? Pentru că trăiţi în ‘Gagaland’, din cauza asta! (…) Aţi închis minele, aţi închis centralele pe cărbune şi vorbiţi de eficienţă, bravo!”, a transmis Muncaciu, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost votat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.