Toţi senatorii vor avea acces la dosarul în care este vizat Tăriceanu. Termenul pentru raportul Comisiei, prelungit

Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, că toţi senatorii vor avea acces la dosarul care-l vizează pe Călin Popescu Tăriceanu, nu doar cei din Comisia Juridică. De asemenea, s-a decis prelungirea cu zece zile a termenului în care trebuie redactat raportul privind cererea DNA de avizare a urmăririi penale a şefului Senatului, având în vedere că sunt peste şaptezeci de dosare de studiat.
Romania TV
10 dec. 2018, 15:28
Toţi senatorii vor avea acces la dosarul în care este vizat Tăriceanu. Termenul pentru raportul Comisiei, prelungit

”Eu sunt gata sa-mi prezint punctul de vedere în faţa plenului Senatului, eram pregătit inclusiv astăzi. Înţeleg că la Biroul Permanent s-a luat notă de cererea unui senator care a cerut timp suplimentar pentru a putea studia dosarul şi s-a luat hotărârea să se permită accesul tuturor senatorilor, nu doar celor din Comisia Juridică la documentele din dosar”, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, citat de News.ro.

Acesta a afirmat că nu are nimic de obiectat ca toţi colegii să vadă documentele din cele peste 70 de dosare.

”Este un lucru bun, nu am nimic de obiectat, dar nu vreau să se înţeleagă în vreun fel că aceste demersuri ar fi fost inspirate sau ar fi fost influenţate de mine. De aceea, am decis să nu particip la şedinţa Biroului Permanent unde, în final, au luat decizia de a prelungi termenul de depunere a raportului cu zece zile”, a mai spus Tăriceanu.

„Sunt gata să mă prezint şi să înfăţişez colegilor care este punctul meu de vedere în legătură cu această situaţie. Mă refer la decizia pe care trebuie să o ia Senatul cu privire la începerea sau neînceperea urmăririi penale. Consider că pot să o fac şi astăzi, să fiu prezent şi astăzi la această dezbatere (în plenul Senatului – n.r.) (…) Dacă cei din Opoziţie ar face un minim efort să citească referatul întocmit de procurori, ar constata că acolo procurorii consideră că termenul de prescripţie nu funcţionează, deci nu beneficiez de efectul prescripţiei. În concluzie, nu mă avantajează (prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în Comisia juridică – n.r.)”, a precizat Tăriceanu, răspunzând unei întrebări pe această temă.

El a adăugat că nu a dorit să participe la şedinţa Biroului permanent de luni, unde s-a luat hotărârea să se permită accesul tuturor senatorilor, nu numai al membrilor Comisiei juridice, la documentele din dosar, pentru a nu se crea impresia că aceste demersuri au fost influenţate de el.

„E un lucru foarte bun cred, nu am nimic de obiectat, dar nu vreau să se înţeleagă în vreun fel că aceste demersuri ar fi fost inspirate sau influenţate de mine. De aceea am hotărât astăzi să nu particip la şedinţa Biroului permanent, unde în final au luat hotărârea de a prelungi termenul de depunere a raportului cu zece zile. Am fost informat ulterior şi de îndată ce Biroul permanent hotărăşte punerea pe ordinea de zi a plenului Senatului sunt gata să mă prezint şi să înfăţişez colegilor mei care este punctul meu de vedere în legătură cu această situaţie. Mă refer la decizia pe care trebuie să o ia Senatul cu privire la începerea sau neînceperea urmăririi penale”, a subliniat Tăriceanu.

Comisia juridică din Senat a amânat pentru săptămâna aceasta dezbaterea privind cererea DNA de avizare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, existând mai multe solicitări de studiere a dosarului din partea senatorilor.
Raportul comisiei se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi şi apoi se dezbate în plenul Senatului în cel mult 5 zile de la depunerea la Biroul Permanent.

Hotărârea privind cererea de urmărire penală, al cărei proiect este întocmit de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, cu respectarea prevederilor art.67 din Constituţia României, republicată. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea prin care Senatul cere sau nu cere urmărirea penală se publică în Monitorul Oficial.

Din cei 11 membri ai Comisiei juridice din Senat, cinci sunt de la PSD, doi sunt de la PNL şi câte unul de la USR, UDMR şi ALDE. Senatorul Adrian Ţuţuianu, şi el membru al comisiei, a fost exclus din PSD, la acest moment el figurând ca fiind fără apartenenţă la un grup parlamentar.

Întrebat cum vor vota senatorii PSD la solicitarea DNA privind ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus că dosarul va fi studiat cu atenţie.

”Eu sunt Mama Omida, acum sincer?”, a spus şeful PSD, apreciind că ”senatorii PSD au personalitate”.

DNA a transmis  în 7 noiembrie Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic şi exprimându-şi convingerea că în dosar e vorba de ”multă maculatură”.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. 

După audierea sa în Comisia juridică premergătoare avizului privind urmărirea penală solicitat de DNA în cazul său, Tăriceanu afirma că demersul procurorilor „are un scop bine definit, şi anume să mă intimideze pe mine”. Tăriceanu a adăugat că nu va renunţa la „lupta” sa pentru o „justiţie corectă”.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
PPC, anunț important despre facturile la energie. Ce trebuie să știe toți cei care au contract cu acest furnizor
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Artificiul legal prin care scapi de datoriile la ANAF. Beneficiezi de condiții avantajoase
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Se elimină impozite pentru două categorii de români. Ilie Bolojan a semnat decretul
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică