Totul despre expresia ,,colac peste pupăză”. De unde vine și care e contextul potrivit în care se folosește

Mereu folosești expresia "colac peste pupăză", dar nu te-ai întrebat niciodată de unde vine?

13 mai 2022, 19:22
Totul despre expresia ,,colac peste pupăză”. De unde vine și care e contextul potrivit în care se folosește

În limba română există nenumărate expresii tradiționale, care își au originile în cultura noastră populară. De-a lungul anilor, etimologia acestora s-a evaporat. Astfel, au apărut multe întrebări legate de aceste expresii, printre care se evidențiază expresia „colac peste pupăză” despre care vom vorbi astăzi.

Expresia ,,Colac peste pupăză” este folosită pentru a evidenția anumite situații nefericite, în cadrul căreia răul se dublează, amplificând situația. De exemplu, poți folosi această expresie în momentul în care faci accident cu mașina imediat după ce ai ieșit cu ea din service.

Citește și: HOROSCOP special 2022. Expresiile magice care vor caracteriza zodiile anul acesta! Se vor lăsa ghidate de ele și le va schimba viața!

În unele zone ale țării, denumirea de ,,pupăză” se folosea pentru un anumit tip de pâine care avea o împletitură asemănătoare unui cuib de păsări, folosită doar la pomenirile morților sau în cadrul cununiei religioase.

Așadar, această expresie amintește de obiceiul străvechi de a oferi un colac la înmormântări. Aspectul de împletitură reprezintă parcursul vieții, cu bune și cu rele.

De asemenea, expresia are următoarele sinonime: „de parcă n-ar fi fost de ajuns” sau „pe deasupra”.

Există o multitudine de expresii care conțin cuvintele ,,pupăză” și ,,colac”. Iată care sunt acestea și ce semnificații au ele:

  • Expresia ,,A trecut baba colacii” se folosește pentru momentul în care dai cu piciorul unei ocazii.
  • ,,Umblă câinii cu covrigii în coadă” este o altă expresie tradițională care face referire la falsa avere a unei persoane.
  • Toată lumea știe expresiile: ,,A duce pe cineva cu vorba”, ,,A duce pe cineva cu zăhărelul” și ,,A duce pe cineva cu preșul”, dar nimeni nu știe că expresia ,, A duce pe cineva la colaci calzi” înseamnă exact același lucru.

Acestea sunt doar câteva dintre expresiile tradiționale care sunt folosite la ordinea zilei de români.

Citește și: Calendar ortodox mai 2022. Sărbători religioase în mai 2022. Tradiţii şi superstiţii de Armindeni, de Ghermanul viermilor, de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena