Tradiţia Babelor din martie: Care este semnificaţia lor

Primele zile ale primăverii sunt mai mereu schimbătoare. Ba plouă, ba ninge, ori e vreme frumoasă. Asta a dat naştere la unul dintre cele mai vechi mituri populare româneşti, Babele.

RomaniaTV.net
27 feb. 2015, 07:08
Tradiţia Babelor din martie: Care este semnificaţia lor

Tradiţia Babelor din martie. Pe vremuri, exista obiceiul de a alege Babele, care sunt reprezentate de primele 9 zile ale lunii martie. Etnografii sunt de părere că acest mit este unul foarte vechi şi a apărut în urma legendei Babei Dochia, care şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită pe 1 martie.

Citeşte şi Semnificaţia Babelor din Martie: Află cum îţi va fi viaţa

Astfel, bătrâna reprezintă de fapt sezonul rece, care este pe sfârşite şi nu renunţă prea uşor în faţa primăverii, de unde şi cele 9 zile de instabilitate meteorologică.

Legenda Dochiei este una extrem de frumoasă şi are la bază lupta dintre vechi şi nou. Astfel, se spune că Baba Dochia avea o noră (soţia Dragobetelui, fiul bătrânei, conform altor legende) pe care o punea la tot feluri de treburi imposibile. Într-o zi, soacra cea hapsână o pune pe tânără să meargă la râu şi să spele un ghem de lână neagră până ce aceasta se va face albă ca laptele.

Citeste mai mult in RevistaTeo.