Babele din Martie 2024! Tradiții, obiceiuri și superstiții românești. Iată cum trebuie să îți alegi corect baba

Primăvara bate la ușă, iar românii au o grămadă de obiceiuri, tradiții și superstiții legate de venirea acestui sezon. Unul dintre cele mai vechi este cel al babelor din perioada 1-9 Martie. Babele sunt personaje mitologice care își au originea în legenda Babei Dochia, cea care aduce iarna.

28 feb. 2024, 22:34
Babele din Martie 2024! Tradiții, obiceiuri și superstiții românești. Iată cum trebuie să îți alegi corect baba
Babele din Martie 2024! Tradiții, obiceiuri și superstiții românești.

Babele din Martie 2024! Tradiții, obiceiuri și superstiții românești. Legenda spune că la finalul iernii Baba Dochia începe să își dea câte un cojoc din cele nouă. Cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar în locul iernii își face simțită prezența primăvara.

Citește și Învățând de la strămoși: Importanța păstrării și promovării tradițiilor românești

Babele din Martie 2024! Tradiții, obiceiuri și superstiții românești

În tradiția populară, babele sunt simbolul longevității și graițe ale viețiiveșnice. Acestea sunt înzestrate cu puteri supranaturale care le permit să influențeze starea vremii.

Potrivit tradiției populare, în perioada 1-9 martie fiecare om trebuie să își aleagă o babă, iar în funcție de cum este vremea în ziua respetivă așa îi va merge tot anul.

Astfel, dacă vremea va fi frumoasă, omul va avea noroc, toate îi vor merge bine, iar el va fi vesel și fericit. Dacă vremea va fi rea, cu cerul întunecat, omul va fi morocanos și toate îi vor merge pe dos.

Mai mult, bătrânii spun că dacă afară nicnge sau plouă în ziua babei lui, omul va avea un an bogat.

O altă metodă prin care un om își poate alege baba este în funcție de ziua de naștere. Dacă ziua  de naștere se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă. De exemplu, dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie. Dacă data naşterii este formată din două cifre de exemplu, 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.

Legenda Babelor din Martie

O altă legendă din bătrâni spune că Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o nora pe care ea nu a plăcut-o. Baba i-a dat nurorii un ghem de lână neagră și i-a cerut să îl albească. Atât de tare freca femeia că să spelea firul, încât degetele au început să-i sângereze. Dar lână tot neagră a rămas. Disperată, față a început să plângă. Și plângea atât de tare, încât Iisus a auzit-o. A venit la ea și i-a dăruit o floare roșie, spunându-i să spele lână cu ea. Tânăra a urmat sfatul Mântuitorului, a pus floarea în apă, iar lână s-a albit pe loc.

Când s-a dus să ducă ghemul soacrei, această s-a înfuriat și a acuzat-o că Mărțișor (cel care a ajutat-oa pe tânăra) este, de fapt, ibovnicul nurorii. Supărată, Dochia a plecat cu oile la munte, crezând că venise primăvară. A păcălit-o floarea cu care nora venisa în mâna. Ajunsă la munte la începutul lui martie, Baba Dochia și-a dat jos toate cele nouă cojoace îngreunate de ploi. Dar, din cauza frigului, a înghețat și s-a prefăcut în stânci alături de oile sale. Această legendă este strâns legată de numele culmii Babele din masivul Bucegi.

Moartea Babei Dochia, în ziua de 9 martie, este considerate hotar între iarnă și primăvară. Perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turmă să de oi, pentru a muri înspre renaștere.

De asemenea, aspectul instabil al vremii din această perioada este pus pe seama caracterului capricios al Babei Dochia.

Tradiții și superstiții 

Zilele Babei sau Babele de Martie reprezintă, în mod simbolic, confruntarea dintre vechiul și noul an, dintre iarnă și vară, dintre frig și cald. În Maramureș, Zilele Babei durează 12 zile.

În primele zile ale lunii martie se bate la uși, pentru ca iarna să plece din case, în timp ce în alte zone ale țării se bate pământul cu un ciomag pentru a alunga frigul.

În Ardeal, Zilele Babei se mai numesc și “Vântoasele”, din cauza vremii schimbătoare. În trecut, ziua Babei Dochia era respectată cu sfințenie pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. Se spune că Baba Dochia are puterea de a feri de înec ori de a îngrășa vitele.

Citește și Calendar ortodox februarie 2024. Sărbători religioase în februarie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Trifon, de Stretenie, de Sfântul Haralambie, de Dragobete și de Sfântul Casian