TRADIŢII DE PAŞTE. Tradiţii în PRIMA ZI DE PAŞTE. Obiceiuri în A DOUA ZI DE PAŞTE. Ce nu ai voie să faci în A TREIA ZI DE PAŞTE

TRADIŢII DE PAŞTE. Odată cu Învierea Domnului începe Săptămâna Luminată, care se sfârşeşte cu Duminica Tomii. Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile, odată cu Rusaliile. Iată care sunt cele mai comune TRADIŢII şi OBICEIURI DE PAŞTE, care trebuie respectate în primele trei zile din Săptămâna Luminată.

RomaniaTV.net
19 apr. 2020, 06:03
TRADIŢII DE PAŞTE. Tradiţii în PRIMA ZI DE PAŞTE. Obiceiuri în A DOUA ZI DE PAŞTE. Ce nu ai voie să faci în A TREIA ZI DE PAŞTE

TRADIŢII DE PAŞTE. Tradiţii în PRIMA ZI DE PAŞTE

În PRIMA ZI DE PAŞTE, dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată de la izvor, în sensul în care curge. În această apă se pune un ou roşu şi un ban de argint. Credincioşii trebuie să-şi spele faţa cu această apă pentru a fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă. Argintul atrage norocul la bani.

În duminica Paștelui este bine ca toată familia să mănânce din primul ou ciocnit, pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curățat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”. De asemenea, nu se mănâncă oul cu sare, întrucât se spune că vei transpira tot anul.

Se spune că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Mare merge direct în Rai, fiindcă în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise. Cel ce se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.

Citeşte şi PAŞTE 2020. De ce NU este bine să mănânci OUĂ ROŞII în prima zi de Paşte

În ziua de Paşte nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

De asemenea, există credinţa că, dacă prima persoană care îţi intră în casă de Paşte este bărbat, vei avea noroc tot anul.

În Banat, oamenii obișnuiesc ca în prima zi de Paște să ia o linguriță de paşti (vin cu pâine sfințite), dimineața, înainte de micul dejun.

În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spală cu apă luată de pe roata morii, să fie frumoase. 

În dimineața Paștelui, se spune să este bine să privești într-un vas cu apă neîncepută, dintr-o cană nouă, ca să ai vedere bună tot restul anului.

Citeşte şi PAŞTE 2020. Ce TREBUIE să faci în PRIMA ZI DE PAŞTE ca să fii sănătos tot restul anului

În prima zi de Paști se așază o bucată mică de fier sub prag, drept protecție pentru casă.

TRADIŢII DE PAŞTE. Tradiţii şi obiceiuri în A DOUA ZI DE PAŞTE

În A DOUA ZI DE PAŞTE, ouăle se ciocnesc cap cu dos. Tradiția ne spune că masa care se servește duminica de Paște nu trebuie ridicată timp de trei zile.

Cei ce mor în a doua zi de Paști nu mai trec prin Judecata de Apoi. 

TRADIŢII DE PAŞTE. Tradiţii şi obiceiuri în A TREIA ZI DE PAŞTE. Ce să nu faci sub nicio formă în Marţea Albă

A TREIA ZI DE PAŞTE se mai numeşte şi Marţea Albă şi în această zi nu este bine să munceşti. Nu trebuie să speli, să calci sau să faci curăţenie. 

Citeşte şi Cele mai frumoase mesaje de Paşte 2020. Nu uita de cei dragi!

În MARŢEA ALBĂ, ouăle trebuie ciocnite „dos cu dos” şi „coastă cu coastă”.

În ultima zi de sărbătoare a Paştelui, în trecut, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată „Umblatul cu pasca“. Obiceiul îşi are originea din vremurile când creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.