Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun: De la crenguţele de cireş, la drăcuşorul Krampus

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun: Sărbătorile de iarnă vin în toată lumea cu obiceiuri şi tradiţii specifice. Dacă vă aflaţi în Tirol trebuie să vă pregătiţi pentru multe surprize. 

24 nov. 2014, 10:58
Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun: De la crenguţele de cireş, la drăcuşorul Krampus

Pentru majoritatea oamenilor, Crăciunul este cea mai frumoasă perioadă din an. O atmosferă specială ne înconjoară, iar în centrul atenției este familia. Tocmai o astfel de perioadă este încărcată de obiceiuri şi tradiţii, care dau an de an un farmec deosebit acestei sărbători speciale.

1. Pieţele de Crăciun

Deja de o bună bucată de timp, tradiţionalele pieţe de Crăciun reprezintă o componentă fixă în peisajul dinaintea marii sărbători din Tirol. Meşteşuguri tradiţionale, delicii dulci şi obiceiuri tiroleze se regăsesc aici într-o atmosferă magică.

2. Delicii dulci

În multe gospodării din Tirol se păstrează obiceiul de a coace fursecuri cu întreaga familia înainte de Crăciun. Dar desertul tradiţional de Crăciun se numeşte Zelten. Ingredientele speciale sunt fructele confiate, nuci şi aluat de pâine.

3. Cine are noroc, are!

Pe 4 decembrie, de Sfânta Barbara, se adună crengi de măr sau cireş, se pun în apă caldă şi se aşază lângă sobă. Dacă crenguţele înfloresc până de Crăciun superstiţia spune că următorul an va fi încununat de noroc.

4. Sfântul Nicolae

La începutul perioadei de Advent, în jurul sărbătorii de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie au loc diverse activităţi. Moş Nicolae le aduce copiilor cuminţi cadouri, iar copii obraznici sunt vizitaţi de „drăcuşorul“ Krampus.

5. „Cine bate la uşă?“

În anumite localităţi din Tirol, înainte de Crăciun, vin în vizită „Vestitorii“. În mici grupurii, tinerii din sat merg din uşă în uşă îmbrăcaţi în păstori, magi, Iosif şi Maria şi repetă drumul căutarii de adăpost, cântând din uşă în uşă.

6. Viflaim

În casele din Tirol se găsesc şi miniaturi a Scenei Naşterii – de la iesle cu influenţă orientală până la cele tradiţionale, care îl adăpostesc pe micul Iisus. Multe iesle sunt realizate personal de strămoşi şi se află în proprietatea familiilor de sute de ani.

Recomandare: Muzeul din curtea bisericii din Innsbruck expune nu doar cele mai frumoase iesle, ci şi unele interpretări ieşite din comun ale acestei tradiţii.

7. Cele trei Nopţi Magice

25 decembrie, Anul Nou şi 5 ianuarie se bucură de un loc cu totul special în cadrul multor familii din Tirol. În aceste nopţi, familiile se plimbă prin casă şi gospodărie cu tămâie pentru a preveni apariţia bolilor sau a necazului în gospodăria lor.

Mai multe informaţii şi oferte de vacanţă găsiţi aici: www.visittirol.ro


loading...