Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Ce este strict interzis să faci astăzi

Așa cum se întâmplă în cazul fiecărei sărbători mari din Calendarul Creștin-Ortodoxă, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se respectă cu sfinţenie o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii dintotdeauna.

29 iun. 2022, 11:11
Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Ce este strict interzis să faci astăzi
Biserica Sființii Petru și Pavel din Brașov

Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox. Petru a fost fratele Sfântului Andrei. S-a născut în Betsaida, o aşezare de la malul Mării Galileii. Înainte de a se întâlni cu Mântuitorul Iisus Hristos, acesta purta numele de Simeon.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei. El a învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, dar şi cunoscător al învăţăturilor iudaice din acea vreme.

Atunci când călătoarea spre cetatea Damascului pentru a se întâlni cu oamenii creștini de acolo Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat. Din acel moment a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care trăise până atunci.

Citește și: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel 2022. Ziua în care cerurile se deschid şi dorinţele devin realitate. Ce este bine să ţii în buzunare în această zi ca să fii ferit de probleme

Începând de astăzi, cucul şi privighetorile nu mai cântă. Sfântul Petru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

Ce se face de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Pentru a avea o gospodărie prosperă și sănătate, de Sfinţii Petru şi Pavel se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.

Tot astăzi, oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Mai multe decât atât, dacă fulgeră de Sfinții Petru nucile şi alunele vor fi viermănoase. Astăzi este și sărbătoare lupilor așa că nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru că aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării

Mai mult decât atât, în mediul rural există obiceiul că mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru că fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul.

Ce nu ai voie să faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Tradiția populară spune că începând din 29 iulie, privighetorile şi cucii nu mai cântă şi se transformă în şoimi, ei revenind la forma iniţială în ziua de Buna Vestire, iar femeile nu ar avea voie să mănânce mere până în această zi, că să fie sănătoase.

„Din respect pentru rudele din familie, trecute la viaţa veşnică, prin tradiţie, fetele şi femeile tinere nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi de ultimul hotar al vieţîi. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie”, explică părintele Eugen Ramon Ilie, paroh la biserica Sfinţîi Împăraţi „Constantin şi Elena” din Călăraşi.

Citește și: Horoscop 29 iunie 2022. Se lasă cu multe petreceri de Sf. Petru şi Pavel

În ziua praznicului trebuie să-i felicităm pe toţi purtătorii slăvitelor nume: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina.

 


loading...
Partenerii noștri