Tradiții și superstiții de Mucenici. Ce nu avem voie să facem sub nicio formă în această zi

În fiecare an, pe data de 9 martie, sărbătorim Sfinții 40 de Mucenici. Cu această ocazie, gospodinele pregătesc delicioșii mucenici. Fie pe cei moldovenești, din aluat, aromați cu miere, fie pe cei zemoși.

09 mart. 2022, 09:39
Tradiții și superstiții de Mucenici. Ce nu avem voie să facem sub nicio formă în această zi

Ziua de Mucenici, sărbătorită azi, păstrează numeroase elemente rituale ale străvechiului început de An agrar celebrat la echinocțiul de primăvară. Pe stil vechi, ziua de 9 martie era hotar între zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.

Peste această zi s-au suprapus două sărbători de înnoire sezonieră a timpului: una precreștină, ultima zi a Babei Dochia, când această moare și se preface în stana de piatră, și altă creștină, prima zi a Moșilor jertfiți și transformați în cenușă pe rugul funerar pentru dreapta lor credință.

Se spune că bărbații trebuie să bea în această zi 40 de pahare de vin pentru a-i comemora pe soldații uciși la Sevastia. Se crede că „porţia” de 40 sau 44 de pahare de vin simbolizează puterea şi vigoarea pentru că vinul se transformă în timpul anului în sânge şi putere de muncă.

Se crede că mucenicii sunt spiritele strămoşilor. În această zi, femeile pregătesc un desert special numit mucenici, care sunt împărţiţi celor nevoiaşi. Mucenicii sunt creaţi în diferite forme, variind în funcţie de regiune.

Citește și MUCENICI MOLDOVENESTI. REŢETĂ delicioasă de mucenici de la bunica

În unele locuri sunt în formă de opt, în altele de albină, de porumbel sau chiar de om. Sunt renumiţi, în special, două tipuri de mucenici: cei munteneşti, fierţi, cu nucă şi serviţi în sirop, şi cei moldoveneşti, din aluat. Conform tradiţiei, zilele ce urmează sărbătorii de Mucenici ar trebui să fie zilele calde ale Moşilor, care durează până pe 17 martie.

Conform obiceiului popular, mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

De Sfinţii 40 de Mucenici se spune că poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, deoarece în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui.

Citește și Rețetă delicioasă de mucenici moldovenești! Cum faci cei mai pufoși mucenici DE POST! Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină!

Superstiții de Mucenici

Se spune că pe data de 9 martie nu se lucrează, fiind sărbătoare de cruce roșie. Tradiția spune că pentru a fi sănătosi, în dimineață zilei de 9 martie se va spune o rugăciune către cei 40 de Mucenici.

Cu o seară înainte insă, toți creștinii trebuie să pregătească mucenicii muntenești sau pe cei moldovenești, care trebuie să fie impărtiti celor săraci, dar doar după ce au fost sfințiți la biserică.

De Sfinții 40 de Mucenici sau Măcinici, nu avem voie să fim supărati și să purtăm dusmănie nici măcar celor care ne-au făcut rău. Se crede că cine nu ține cont de acest lucru va avea o perioadă de vară în care va avea parte de multe probleme. De asemenea, nu trebuie să dați bani cu împrumut în ziua de 9 martie și nici să cereți cuiva. Astfel, nu veți mai avea probleme cu sporul banilor, iar paguba și bolile vă vor ocoli.