Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ce bucate să NU mănânci sub nicio formă în această zi pentru a fi ferit de necaz

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Anual, pe 14 octombrie, creştinii o sărbătoresc pe una dintre cele mai mari sfinte ale creştinătăţii, Sfânta Cuvioasă Parascheva. Foarte mulţi creştini au dat mărturie despre minunile săvârşite la racla cu moaştele sfintei, aflată în Catedrala Mitropolitană de la Iaşi. Rugăciunile la moaştele sfintei sunt grabnic ajutătoare, aducând tămăduire pentru boli grave, ajutând tinerii să ia examene grele şi alte minuni. Specifice acestei mari sărbători sunt o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi bine plăcuţi în ochii sfintei. 

RomaniaTV.net
13 oct. 2020, 05:27
Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ce bucate să NU mănânci sub nicio formă în această zi pentru a fi ferit de necaz

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Lucruri interzise în această zi

Conform credintei populare, in aceasta zi este interzis sa calci, sa cosi, sa faci de mancare sau orice alte treburi in gospodarie, fiind primejdie de boli, în special boli de cap şi de ochi, scrie calendarulortodox.ro. Există credinţa că cine va coase sau va toarce, va face negi pe mâini. 

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cum au ajuns moaştele Sfintei Parascheva în România

Sfânta Parascheva a intrat în mănăstire încă înainte de a împlini 20 de ani. Este vorba despre o mănăstire închinată Maicii Domnului din oraşul Ieracleea Pontului. După cinci ani petrecuţi aici, a reuşit să plece la Ierusalim, căci dorea foarte mult să vadă Mormântul Domnului şi să calce pe urmele Mântuitorului. De aici a mers în Valea Iordanului, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani într-o mică aşezare de călugăriţe pustnice.

Înainte de a trece la cele veşnice, a plecat de la mănăstirea de călugăriţe din pustiul Iordanului şi s-a reîntors în ţara sa, într-un loc numit Calicratia, aici s-a nevoit doi ani în Biserica Sfinţilor Apostoli, până în clipa în care a plecat din această viaţă.

Citeşte şi Rugaciune catre Sfanta Parascheva. Primesti ajutor imediat!

A fost îngropată ca o străină, pentru că nimeni nu ştia cine era. După mult timp, în urma arătării minunate a Sfintei, care a cerut unui monah să-i mute trupul, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost găsite întregi şi neputrezite, fiind depuse în Biserica Sfinţilor Apostoli din Epivat, pentru închinare şi cinstire.

În anul 1235, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Târnovo, iar pentru o vreme au fost duse la Belgrad. În 1521, sfintele moaşte au ajuns la Constantinopol, fiind răscumpărate de la turci de Patriarhia Ecumenică, şi au fost aşezate pentru început în Biserica Sfânta Maria Panmacaristos, pe atunci Catedrală patriarhală. În urma transformării acesteia în geamie, moaştele Sfintei Parascheva au fost mutate în alte biserici: Vlahserai (1586), Sfântul Dumitru (1597) şi Sfântul Gheorghe din cartierul Fanar (1601).

După 120 de ani, ele au fost strămutate pe pământ românesc.