Tradiţii şi superstiţii în luna martie

Luna Martie sau Germănar, Mărţişor ori Făurel, aşa cum mai este cunoscută în unele locuri, este prima zi de primăvară. Această lună, debutează cu multe superstiţii mai ales în ceea ce priveşte vremea.

01 mart. 2016, 04:12
Tradiţii şi superstiţii în luna martie

Se spune că dacă luna martie este una vântoasă, atunci, luna Mai va fi frumoasă sau că tunetele în Martie arată un an mănos.

O altă superstiţie spune că dacă în luna mărţişorului nu poţi semăna ovăzul din cauza ploilor, nici toamna nu vei putea semăna grâul din aceeaşi cauză. de asemenea dacă va cânta cucul în Martie, anul va fi unul bogat.

Altă superstiţie spune că dacă Martie-i cu rouă, după Paşti mult plouă. În lună Martie se culeg primele flori de primăvară bune de leac, dar mai ales se fac pregătiri pentru ritualurile de magie de peste an: se culege urzică, cea dintâi buruiană care te scapă de boala şi iarbă-mare, iar şarpele prins în Martie este descântător şi fermecător; prelucrat cu „ştiinţa” babelor, el îţi poate spune cum o cheamă pe fiecare buruiană sau este bun ca leac în dragoste. Mai există superstiţia că cine are „gutunar” (răceală, guturai) în luna lui Martie, va fi sănătos peste an.

În ceea ce priveşte tradiția dăruirii mărțișorului, aceasta îşi are originea în credințele și practicile agrare de demult. Luna Martie este dedicată zeului Marte, protectorul căsătoriilor și ocrotitorul vegetației, un zeu ce personifică renașterea naturii. Pe vremuri și mai ales la sate, oamenii legau copacii cu funii albe și rosii pentru a îndeparta duhurile rele.

Citeşte şi BABELE, tradiţii şi superstiţii. Cum vor fi ele, aşa ne va merge tot anul