Traficanții de cocaină din Baia Mare furau la gramaj. Ce substanță de uz veterinar puneau în droguri VIDEO

Ancheta desfășurată de procurorii DIICOT Oradea în cazul băimărenilor care vindeau cocaină în Maramureș și Satu Mare a scos la iveală detalii suprinzătoare. Băimărenii Vlad Peța și Daniel Sigheti vindeau gramul de cocaină cu 120 de euro, în pliculețe de 5 grame. După mai multe luni de supraveghere, polițiști sub acoperire au cumpărat marfă de la traficanți cocaină, moment în care afacerea a picat. Pe numele celor doi, Tribunalul Satu Mare a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile, confirmat apoi de Curtea de Apel Oradea.

RomaniaTV.net
04 aug. 2015, 11:23
Traficanții de cocaină din Baia Mare furau la gramaj. Ce substanță de uz veterinar puneau în droguri VIDEO

Gradul de puritate a cocainei era de 80%, cei doi amestecând cocaina cu levamisole pentru a-i spori efectele. Levamisolul e un medicament antihelmintic, folosit pentru uciderea viermilor paraziți, potrivit Vocea Transilvaniei.

Înainte, medicamentul era folosit pentru a elimina viermii intestinali la om și la animale, dar de când s-a descoperit că poate cauza agranulocistoză a fost interzis consumul uman. Levamisolul crește cantitatea de dopamină eliberată prin creșterea nivelelor de glutamat din creier. Cum efectul euforic al cocainei se datorează blocării proteinei transportatoare de dopamină, care apoi crește cantitatea disponibilă de dopamină pentru a interacționa cu receptorii de dopamină din creier, levamisolul ar putea crește efectul cocainei prin eliberarea de dopamină.

Traficanţii introduceau periodic în țară diferite cantități de droguri de mare risc (cocaină), pe care le vindea consumatorilor din Maramureș și Satu Mare cu 120 euro/gram. Ghinionul traficantului a fost că a dat peste un polițist sub acoperire. În 22 mai, Vald Perța a vândut cocaină unui investigator, pentru 600 de euro. La analize, polițiștii au stabilit că în pliculețul cumpărat de investigatorul sub acoperire erau 4,60 de grame de cocaină, amestecată cu levamisole. Vlad Perța primise cocaina de la un alt băimărean, Daniel Vasile Sigheti.

Citeşte şi Doi poliţişti din Satu Mare, puşi sub control judiciar pentru luare de mită şi păstrare droguri pentru consum

În 19 iunie, un alt polițist sub acoperire a cumpărat de la Vlad Peța cocaină, pentru care a plătit 2650 de lei. În urma analizelor, s-a stabilit că în pungă erau 4,73 grame de cocaină, amestecată tot cu levamisole.

Probele administrate în cursul urmării penale, creează bănuiala plauzibilă că inculpatul ar fi putut comite infracțiunile de care este învinuit. Nu este mai puțin adevărat că pentru a dispune măsura preventivă a arestării, cea mai gravă dintre măsurile preventive reglementate de Codul de procedură penală, judecătorul cauzei trebuie să analizeze în concret pericolul pe care l-ar prezenta lăsarea în libertate a acestuia, pericol care nu se confundă niciodată cu pericolul general al infracțiunii comise. În cauză este vorba de infracțiuni de trafic de droguri de mare risc și introducerea în țară de droguri de mare risc, fapte care ele însele sunt de o gravitate maximă„, se arată în închieirea prin care Tribunalul Satu Mare a dispus arestarea celor doi traficanți din Baia Mare.