Traficul de fiinţe umane pe Marea Mediterană, în vizorul Uniunii Europene

O dezbatere asupra modului în care ar trebui revizuită lupta Uniunii Europene (UE) împotriva traficului de fiinţe umane pe Marea Mediteraneană va avea loc săptămâna aceasta la nivel de miniştri ai apărării, au anunţat negociatori marţi, după ce au constatat un impas.

28 aug. 2018, 15:37
Traficul de fiinţe umane pe Marea Mediterană, în vizorul Uniunii Europene

Un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini a declarat că negocierile asupra programului vechi de trei ani al Operaţiunii Sophia vor continua miercuri la Viena, unde se vor reuni miniştrii apărării din ţările UE, potrivit Agerpres.

Negocierile se concentrează pe propunerea guvernului de extremă dreapta al Italiei de a pune capăt practicii de a-i trimite automat pe migranţii salvaţi de lângă coasta Libiei spre porturile italiene.

Italia a ameninţat că îşi va închide porturile în cazul în care de îngrijorările sale nu se va ţine cont. Guvernul de la Roma argumentează că atunci când această regulă a fost stabilită, în 2015, nimeni nu se aştepta că atâţia migranţi vor fi scoşi din apele Mediteranei. Până la ora actuală, anul acesta peste 49.000 de oameni au fost salvaţi din Mediterana, potrivit Agerpres.

Statele membre ale UE răspund că nu doresc să decidă asupra acestei politici sub ameninţare şi că numărul de migranţi pe care i-a preluat Italia este mic în comparaţie cu populaţia ţării.

Corpul diplomatic al UE a avansat săptămâna trecută propunerea conform căreia mai multe state ale UE care au ţărm la Marea Mediteraneană să preia migranţi de bună voie. Oricum, această propunere mai trebuie încă să obţină susţinere.