Tragedia din 2 Mai schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere. Propunere legislativă de la vârful MAI

Incidentul din 2 Mai, unde un tânăr de 19 de ani, drogat, a spulberat cu mașina un grup de opt persoane, dintre care doi studenți au decedat, a îngrozit România și a forțat autoritățile să ia măsuri.

29 aug. 2023, 10:39
Tragedia din 2 Mai schimbă regulile pentru obținerea permisului de conducere. Propunere legislativă de la vârful MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că va propune mai multe modificări legislative legate de modul de acordare a permisului de conducere, astfel încât, pe cât posibil, tragedii ca cea din 2 Mai să fie evitate.

Predoiu a anunțat că va propune o serie de modificări legislative, printre acestea regăsindu-se și confiscarea mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv. Totodată, Predoiu vrea introducerea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului, dar şi extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reţinut pentru consumul de alcool şi droguri.

„Voi propune Guvernului şi Parlamentului legislaţie pe următoarele direcţii – măsuri care vizează conducătorii auto: instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reţinut pentru consumul de alcool şi droguri. Deci, vrei carnet, test antidrog. Instituirea unor noi situaţii în care efectuarea testării antidrog – alcool este obligatorie suplimentar prevederilor actuale: atunci când în vehicul sunt identificate substanţe care pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat norme privind consumul de alcool şi droguri la volan, precum şi când a comis infracţiuni la regimul substanţele interzise”, a declarat Cătălin Predoiu, potrivit Cancan.

Citește și: Prima demisie din Poliția Română după tragedia cauzată de beizadeaua drogată! Cine plătește pentru moartea tinerilor din 2 Mai

În plus, Ministrul Afacerilor Interne va propune mărirea termenului pentru restituirea permisului de conducere, atunci când acesta a fost anulat, ca urmare a consumului de alcool şi droguri. În prezent acest termen este de un an, însă pe viitor ar putea fi prelungit până la cinic ani. Mai mult, Cătălin Predoiu dorește instituirea unei măsuri prin care mijloacele de transport în care au fost depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri să fie confiscate imediat.

„În prezent – 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate, voi propune 3 ani. Un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei în caz de consum de alcool şi droguri. În prezent este un an, voi propune 5 ani.

Instituire a măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere care funcţionează şi în state membre ale Uniunii Europene”, a spus Ministrul Afacerilor Interne.

Citește și: Un nou accident cu o cisternă GPL, chiar pe autostradă. Anunțul autorităților