Un avion, aterizat forţat în Munţii Apuseni. Victimele au fost găsite, două fiind inconştiente

Un avion având la bord personal medical a aterizat forţat, luni după-amiază, la limita judeţului Cluj cu Alba, în apropierea localităţii Fântânele, într-o zonă greu accesibilă. În aeronava care a decolat de pe Aeroportul Băneasa spre Oradea se aflau mai multe cadre medicale, între care şi purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Valentin Calu, şi medicul chirurg Sorin Ianceu. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan.

RomaniaTV.net
20 ian. 2014, 14:45
Un avion, aterizat forţat în Munţii Apuseni. Victimele au fost găsite, două fiind inconştiente

UPDATE Ponta: Răniţii din accidentul aviatic au fost găsiţi

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni seară, că persoanele rănite în accidentul de avion de lângă Beliş au fost găsite, urmând a se organiza transportul acestora la spital.

Ponta a spus, la B1TV, că a cerut să fie informat imediat când răniţii sunt găsiţi.

El a precizat că a primit un SMS în acest sens în timpul emisiunii.

Surse medicale au precizat, pentru Mediafax, că răniţii au fost găsiţi de un pădurar care cunoaşte zona şi care a transmis coordonatele echipelor de salvatori.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Alina Bălaş, în jurul orei 21.30 la numărul de urgenţă 112 a fost primit un apel de la un pădurar care căuta în zona Petreasa şi care a găsit epava avionului şi victimele la limita judeţelor Cluj şi Alba.

UPDATE Şeful IGSU, colonelul Ion Burlui, a declarat pentru Agerpres că în continuare pompierii salvatori caută victimele accidentului aviatic de la Cluj şi că deocamdată nu s-a reperat exact zona.

Potrivit acestuia, căutările se efectuează în localităţile Poiana Hora, Giurcuţa de Sus şi Lacul Fântânele.

‘Deocamdată, echipajele de salvare nu au ajuns în zona aeronavei. Efectuăm căutări la limita dintre judeţe Alba şi Cluj’, a precizat colonelul Ion Burlui.

Burlui a mai spus că nici salvamontiştii nu au găsit exact zona în care s-a petrecut evenimentul.

UPDATE Zota: Doi dintre răniţi şi-au pierdut cunoştinţa

Coordonatorul de transplant Victor Zota a declarat luni seară, pentru Mediafax, că unul dintre medicii aflaţi în avionul care a aterizat forţat i-a comunicat telefonic că două dintre victime şi-au pierdut cunoştinţa.

„Am vorbit la telefon cu unul dintre medici, în urmă cu aproximativ o jumătate de oră (20.20 – n.r.), şi mi-a spus că doi dintre cei care se aflau în avion şi-au pierdut cunoştinţa”, a spus Zota.

UPDATE: „Se continuă căutarile pe trei direcţii, să acoperim o zonă cât mai mare. Sunt peste 100 de persoane, localnici şi autorităţi din trei judeţe, medici, paramedici, jandarmi, poliţie, salvamont. Nu avem nicio informaţie în acest moment. Nu a ajuns nimeni la ei. În acest moment pilotul ţine legătura cu ISU Alba. Au o lanternă iar ceva mai departe de avion au facut şi un foc. Este o zonă greu accesibilă, cu zapadă”, a declarat dl. Oprişa, prim adjunct ISU Alba, pentru România TV

UPDATE: Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de căutare-salvare a persoanelor care au suferit în urma accidentului aviatic, informează MAI.

Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliţiei, echipe de salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni.

‘Aceste forţe sunt deja în deplasare, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condiţiile de la faţa locului sunt foarte greoaie – zăpadă care pe alocuri depăşeşte 50 de cm, teren împădurit, în pantă, vizibilitate redusă. Pompierii salvatori vor continua misiunea de salvare, indiferent de aceste condiţii greoaie, până ce vor ajunge la locul accidentului, pentru a acorda primul ajutor supravieţuitorilor. Imediat ce pompierii salvatori vor ajunge la locul accidentului vom anunţa opinia publică despre starea persoanelor şi despre modalităţile în care acestea vor fi transportate înapoi spre baza muntelui unde sunt autospecialele ISU’, precizează MAI într-un comunicat. 

UPDATE: Şef Salvamont Vlădeasa: În zona unde se află victimele accidentului aviatic zăpada este până la brâu. La operaţiunile de căutare a victimelor participă şi aproximativ 200 de localnici.

Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă la operaţiunea de căutare a victimelor, spune că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este „până la brâu”, iar ceaţa este foarte densă, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, la operaţiune participă zece salvamontişti din Vlădeasa împărţiţi în trei echipe, aceştia fiind ajutaţi şi de localnici, care cunosc foarte bine zona.

Salvamontiştii au tărgi montane, însă din păcate, în zonă zăpada este până la brâu, ceaţa este foarte densă, iar ei se pot orienta foarte greu chiar şi în condiţiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină.

El a mai spus că echipele de căutare încearcă să facă zgomote pentru a fi auzite de către victime.

Iniţial, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, declara că salvamontiştii din Beliş au ajuns, luni seară, la locul unde se află avionul care ar fi aterizat forţat, în zona Pasului Ursoaia.

UPDATE: Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat pentru Mediafax că echipele de intervenţie au coordonatele exacte ale locului unde a aterizat forţat avionul medical, însă zona este foarte greu accesibilă şi este foarte greu de ajuns la victime, care sunt în viaţă.

„Zona este foarte greu accesibilă. Noi avem coordonatele perfecte ale aeronavei, ştim exact unde sunt, pentru că orice aeronavă emite un semnal permanent asupra acestora. Este foarte greu de ajuns la ei”, a spus Frâncu, adăugând că zona este muntoasă şi împădurită, iar în plus ceaţa este densă.

La operaţiunea de salvare iau parte echipe ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj, Alba şi Bihor. Zece salvamontişti de la Cluj au plecat spre zona unde se află avionul.

Toate cele şapte persoane din avionul care a aterizat forţat au fracturi şi răni

Toate cele şapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forţat, luni după-amiază, au fracturi şi răni. Toţi cei şapte sunt conştienţi, însă au suferit fracturi şi răni, iar majoritatea lor nu se pot mişca, au mai spus surse citate de Mediafax.

UPDATE: Un avion a aterizat forţat luni după-amiază în zona localitaţii Fântânele, judeţul Cluj. În aeronavă se aflau şapte persoane, patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor. Medicul chirurg Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, aflat în avion, este cel care a sunat la 112. În avion se mai aflau un medic chirurg de la Beiuș, Sorin Ianceu, care a suferit o fractură la membrele superioare și posibile contuzii la coloană, potrivit Digi 24. Un alt chirurg, de la Spitalul Elias, acuză dificultăți de respirație, ceea ce ar putea indica o posibilă contuzie de cutie toracică. Pilotul și copilotul au răni la picioare, a precizat la Digi24 Aleodor Frâncu, director ROMARSA.

UPDATE: Trei echipaje SMURD au plecat spre locul accidentului. De asemenea, elicopterul de la SMURD Mureş trimis la locul unde a aterizat forţat avionul s-a retras din zona accidentului, din cauza ceţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În acest condiţii, la locul accidentului vor interveni trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi jandarmii montani.

Avionul aterizat forţat efectua o cursă Bucureşti- Oradea. „Din datele pe care le avem noi, am luat legatura cu un supravieţuitor, nu ar fi decedaţi, doar persoane rănite. Este vorba de doi oameni personalul aeronautic, cinci persoane, personalul medical”, a declarat Ioan Burcău, inspector-şef IGSU, pentru România TV.

Medicii mergeau la Oradea pentru prelevarea unui ficat.

„Sperăm să-i recuperăm cât mai repede. Zona este extrem de nafavorabilă, fiind practic o pădure. Erau la un curs şi au mers la o prelevare. Cred că pilotul era dl. Iovan. Avionul aparţine Academiei Superioare de Aviaţie”, a declarat Victor Zota, preşedintele Agenţei de Transplant.

Avionul este de tip BN2, cu 10 locuri. Avionul era foarte vechi, fiind fabricat acum 40 de ani. Se pare ca aeronava a avut probleme si in trecut.