Tragedie în Mediterana: Două ambarcaţiuni cu imigranţi s-au scufundat. Nouă persoane au fost salvate

Cel puţin 200 de persoane sunt date dispărute după ce ambarcaţiunile care îi transportau pe imigranţi s-au scufundat în Marea Mediterană, informează, miercuri, Agenţia ONU pentru Refugiaţi, citată de BBC. Numai 9 persoane fuseseră salvate, potrivit autorităţilor.

11 feb. 2015, 10:38
Tragedie în Mediterana: Două ambarcaţiuni cu imigranţi s-au scufundat. Nouă persoane au fost salvate

Ambarcaţiunile care transportau imigranţii erau nişte bărci cu motor. Acestea s-au scufundat în Marea Mediterană, cel mai probabil din cauza valurilor mari, în largul coastelor Italiei, în dreptul Insulei Lampedusa, informează bbc.com.

Potrivit bbc.com, în cele două ambarcaţiuni se aflau în total peste 200 de imigranţi. Iniţial, toate aceste persoane fuseseră date dispărute. Ulterior însă, s-a aflat că nouă imigranţi au fost salvaţi de către echipele de intervenţie, după patru zile.

În schimb, până miercuri, la prânz, fuseseră găsite şi 29 cadavre ale imigranţilor daţi dispăruţi. Unii dintre imigranţii muriseră de hipotermie. Organizaţia pentru Migraţie a făcut cunoscut faptul că imigranţii plecaseră de pe coastele Libiei, sâmbătă. „203 imigranţi daţi dispăruţi au fost înghiţiţi de valuri”, a informat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU, Carlotta Sami, pe Twitter.

Citeşte şi Cargobot cu 450 de imigranţi la bord, salvat de marina italiană

Fiecare ambarcaţiune avea la bord aproximativ 100 de imigranţi. Toţi cei 9 supravieţuitori vorbesc limba franceză şi se crede că provin din Africa de Vest.

Potrivit statisticilor Organizaţiei pentru Migraţie, numai în anul trecut (2014), peste 2.900 de imigranţi au murit înecaţi în Marea Mediterană.În fiecare an, mii de imigranţi ilegali, majoritatea provenind din ţări africane, încearcă să treacă Mediterana pentru a ajunge pe coastele europene.

Guvernul italian a lansat misiunile de patrulare şi salvare numite Mare Nostrum în apele coastelor libiene, în căutarea ambarcaţiunilor cu imigranţi clandestini, măsură ce a intervenit după tragedia din octombrie 2013, când o navă de pescuit plină cu imigranţi s-a scufundat şi 366 de persoane au murit înecate. Patrulele Mare Nostrum au fost însă desfiinţate după un an de la acea tragedie.