Tragedie pe munte, zece alpinişti au murit în zăpadă, într-o avalanşă

Cel puțin 10 alpiniști au murit în Iran, după ce au fost surprinși de viscol și o avalanșă în munții Alborz, aflați la nord de Teheran.

RomaniaTV.net
28 dec. 2020, 10:46
Tragedie pe munte, zece alpinişti au murit în zăpadă, într-o avalanşă

Printre cei care au murit în zăpadă se află un activist politic, un profesor, un doctor și un instructor de alpinism.

Au existat semne că vremea se va înrăutăți și că este posibil să se producă avalanșe, scrie presa locală, citată de The Wire. Unii oameni s-au plâns pe rețelele de socializare că sistemele GPS nu funcționau corespunzător, însă nu se știe dacă cei surprinși de avalanșă și viscol au întâmpinat această problemă.

Citeşte şi Schiori surprinşi de avalanşă, în Munţii Făgăraş

Organizația umanitară Semiluna Roșie a trimis 20 de echipe la fața locului și 14 alpiniști au fost salvați, dar nouă au murit în zăpadă. Dintre persoanele salvate, una a murit după câteva ore, la spital, ridicând astfel la zece numărul total al deceselor.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat imagini de la o operaţiune de salvare cu un elicopter în munţii „Tochal şi Kolakchal”. În imagini apar membri ai Semilunei Roşii într-o regiune muntoasă acoperită de zăpadă care transportă un corp pe o targă. Un membru al echipei declară că misiunea a fost complicată din cauza unor „condiţii meteorologice nefavorabile şi a ninsorii”.

Lanțul muntos Alborz, aflat în apropierea capitalei iraniene, este foarte căutat de alpiniști și schiori, însă în ultimele zile vremea a fost periculoasă. Avalanşe cu victime sunt rare în Iran. În 2017, două avalanşe au ucis 11 drumeţi.