TRAGEDIE UCRAINA: Observatorii OSCE au primit ACCES DEPLIN la locul prăbuşirii avionului malaezian

Observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au primit acces deplin la locul prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777, iar zona prăbuşirii este acum păzită cu stricteţe, se menţionează în raportul misiunii din Ucraina a organizaţiei, difuzat luni, informează ITAR-TASS, informează Agerpres.

21 iul. 2014, 18:41
TRAGEDIE UCRAINA: Observatorii OSCE au primit ACCES DEPLIN la locul prăbuşirii avionului malaezian

‘În data de 20 iulie, colaboratorilor misiunii OSCE li s-a oferit acces deplin la locul catastrofei, care a fost în acest scop îngrădit în mod corespunzător. Căutarea celor decedaţi continuă’, se spune în document.

Observatorii OSCE au constatat că la ’19 iulie accesul lor era încă limitat, însă într-o măsură mai mică decât cu o zi înainte: perimetrul de securitate era protejat prost’. ‘Echipele de salvare de la locul accidentului au anunţat că locurile în care se aflau toate corpurile neînsufleţite au fost fotografiate şi filmate pe suport video înainte de a fi puse în saci’, se spune în document.

Totodată, observatorii au numărat, la 19 iulie, 55 de trupuri neînsufleţite, puse în saci pentru a fi transportate. De asemenea, ei anunţă că nu au reuşit să numere corpurile neînsufleţite care se păstrează deja în vagoanele frigorifice în staţia feroviară Torez.

La rândul său, premierul malaezian Najib Razak a anunţat luni că s-a ajuns la un acord cu separatiştii din estul Ucrainei de a preda Olandei corpurile neînsufleţite ale victimelor tragediei aviatice de joia trecută. S-a convenit totodată ca o echipă malaeziană să preia cele două cutii negre ale avionului, relatează AFP şi Reuters.

Citeşte şi TRAGEDIA din UCRAINA: Vă mulţumesc domnule Putin pentru că mi-aţi UCIS scumpul şi UNICUL COPIL

În acelaşi timp, anchetatorii internaţionali independenţi au obţinut acces ‘garantat’ la locul prăbuşirii pentru a putea începe o investigaţie completă, a adăugat premierul malaezian. Acesta a precizat că a primit asigurări în acest sens de la conducerea aşa-zisei ‘Republici populare de la Doneţk’, proclamată unilateral de rebeli în estul Ucrainei, unde s-a prăbuşit joi, probabil lovită de o rachetă sol-aer, cursa MH17 a companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, în cea mai mare parte olandezi.

În baza acordului, rămăşiţele pământeşti a 282 de persoane vor fi transportate cu trenul la Harkov, unde vor fi predate unor reprezentanţi ai Olandei, a explicat Najib Razak. Premierul malaezian nu a precizat ce se va întâmpla cu restul victimelor. Din Harkov, corpurile neînsufleţite vor fi transportate la Amsterdam la bordul unui avion militar olandez C130 Hercules, în care se vor îmbarca şi şase membri ai echipei malaeziene ce se va afla în tren. După ce medicii legişti îşi vor finaliza lucrul, rămăşiţele cetăţenilor malaezieni vor fi transportate în Malaezia.