Traian Băsescu a dat în judecată SPP şi urmează să reclame şi statul român la CEDO

Fostul președinte Traian Băsescu a cerut în instanță suspendarea deciziei de retragere a dispozitivului de protecție și pază emisă de SPP pe 28 martie. Acțiunea este pe rolul Curții de Apel București, care nu a stabilit încă un termen de judecată.

10 mai 2022, 10:07
Traian Băsescu a dat în judecată SPP şi urmează să reclame şi statul român la CEDO

Decizia a fost luată în martie, după ce instanţa supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securităţi, şi astfel şi-a pierdut toate privilegiile: paza şi protecţia SPP, casa de protocol de la RAAPPS şi indemnizaţia.

Pe 28 aprilie, la Curtea de Apel București a fost înregistrată o acțiune prin care Traian Băsescu a solicitat „suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022”.

Traian Băsescu are calitatea de reclamant, iar pârâtul este Serviciul de Protecție și Pază (SPP), condus de Lucian Pahonțu, numit în funcție chiar de fostul președinte în decembrie 2005.

Citeşte şi: Elena Udrea află astăzi dacă va fi sau nu extrădată în România. Are de ispăşit 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute

În urma deciziei ÎCCJ de colaborare cu Securitatea, Traian Băsescu a pierdut drepturile cuvenite foștilor șefi de stat, potrivit unei legi votate de parlament în 2021 și publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre: casa de protocol din cartierul Primăverii indemnizația lunară de 11.148 de lei, care înseamnă 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui Klaus Iohannis pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de SPP.

Fostul preşedinte Traian Băsescu ar urma să deschidă un proces similar  şi împotriva RAPPS, după ce va primi somaţia oficială de eliberare a vilei din Cartierul Primăverii, de unde Băsescu s-a mutat deja. În paralel, fostul preşedinte a declarat de la aflarea sentinţei ICCJ că va da în judecată România, la CEDO.

Citeşte şi: Sesizarea USR a fost respinsă, Bogdan Licu rămâne judecător al CCR. Klaus Iohannis şi-a numit fosta consilieră pentru postul de judecător CCR care îi revine prin lege