Traian Băsescu, a treia suspendare. Ce PRIVILEGII ar pierde preşedintele în cazul în care ar fi DEMIS

Călin Popescu Tăriceanu a început demersurile pentru suspendarea lui Traian Băsescu. Legea 406/2001 le acordă foştilor şefi ai statului român, fie că au fost preşedinţi sau monarhi, o serie de drepturi menite să le asigure o bătrâneţe liniştită şi prosperă. Numai că aceste drepturi nu se mai acordă în cazul în care preşedintele este demis prin referendum sau primeşte o condamnare penală definitivă. Astfel, dacă a treia suspendare va fi votată în Parlament şi finalizată prin demitere la referendum, Traian Băsescu va pierde locuinţa de la stat şi indemnizaţia specială.

09 sept. 2014, 06:18
Traian Băsescu, a treia suspendare. Ce PRIVILEGII ar pierde preşedintele în cazul în care ar fi DEMIS

După încheierea mandatului de la Cotroceni, Traian Băsescu are dreptul, prin lege, la o serie de privilegii, în calitate de fost şef al statului.

Articolul 2 al Legii 406/2001 prevede care sunt aceste privilegii pe care un fost preşedinte le primeşte: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Indemnizaţia de fost preşedinte se acordă, indiferent dacă beneficiarul obţine venituri din salariu sau pensie. Aceste drepturi nu se transmit succesorilor în caz de deces, urmaşii fiind obligaţi să părăsească locuinţa primită de la stat în termen de 60 de zile de la moartea fostului preşedinte.

În cazul în care este demis prin referendum, preşedintele nu mai beneficiază de aceste drepturi.

Articolul 1, alineatul 3 al legii, stabileşte: „Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum.

A TREIA SUSPENDARE a lui Băsescu, demarată în Parlament. CEREREA propusă de Tăriceanu. Capetele de acuzare

După cum prevede legea, chiar dacă scapă de demitere, Traian Băsescu nu poate fi sigur de aceste drepturi, întrucât este şi „titularul” unor dosare penale deschise de procurori care nu pot fi finalizate decât după expirarea mandatului său.

PROPUNERI PRIVIND DREPTURILE FOŞTILOR ŞEFI DE STAT

În 2011, în contextul austerităţii bugetare promovate de guvernul Boc, în mintea deputatului Octavian Bot a încolţit ideea ca şi preşedintele Băsescu să intre în categoria bugetarilor afectaţi de tăieri, astfel că a iniţiat un proiect de lege prin care indemnizaţia era redusă de la 75% la 25% din indemnizaţia preşedintelui în exerciţiu, iar locuinţa de serviciu nu mai era acordată. Cum proiectul i-ar fi afectat şi pe Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, proiectul nu a întrunit nici susţinerea puterii, nici a opoziţiei.

Liviu Dragnea: Sunt un suporter al suspendării lui Băsescu. Dar trebuie o abordare raţională şi pragmatică

Oarecum paradoxal, Victor Ponta este susţinător al creşterii drepturilor acordate foştilor preşedinţi. „Sunt absolut convins – nu vreau sa fie interpretat greşit, ca un semn de parti-pris pentru cineva care a fost sau vreun semn de simpatie pentru cineva care este acum preşedinte al României – cred că foştii preşedinţi ai României trebuie să fie senatori de drept„, a declarat Ponta, în iunie 2014, precizând ulterior că pentru asta este nevoie de modificarea Constituţiei.

Drepturile de care ar fi beneficiat Traian Băsescu după finalizarea mandatului au devenit subiect de dezbatere publică şi odată cu suspendarea sa din vara anului 2012.

Atunci premierul Victor Ponta a susţinut vila Dante a fost renovată cu cheltuieli de 1.000.000 euro fiind astfel pregătită pentru ca Traian Băsescu să se mute acolo după încheierea mandatului. Preşedintele a negat acuzaţiile, dar scandalul a fost subiect de campanie pentru referendumul de demitere a sa.