TRAIAN BĂSESCU, acuzat de AMENINŢARE. Fostul preşedinte, huiduit la Parchetul General VIDEO

Traian Băsescu a fost citat, miercuri, la Parchetul General, în dosarul în care senatorul PSD, Gabriela Firea, l-a acuzat de şantaj. Fostul preşedinte a fost întâmpinat cu huiduieli de către mai mulţi protestatari, care au strigat "La puşcărie!" Băsescu a spus, la sosire, că se aşteaptă la orice, dar a arătat că nu are emoţii pentru că nu a încălcat legea. Fostul şef al statului a stat aproximativ o jumătate de oră la Parchet, procurorii informându-l că i s-a schimbat încadrarea de la ŞANTAJ la AMENINŢARE, faptă care se pedepseşte cu amendă sau închisoare până la un an.

02 sept. 2015, 07:20
TRAIAN BĂSESCU, acuzat de AMENINŢARE. Fostul preşedinte, huiduit la Parchetul General VIDEO

Traian Băsescu a venit miercuri la Parchetul General, acesta fiind citat în dosarul în care este urmărit penal pentru şantaj la adresa senatorului Gabriela Firea.

UPDATE 11.35 Traian Băsescu a ieşit din Parchet, unde a stat aproximativ 30 de minute: „S-a schimbat încadrarea de la şantaj la ameninţare. Amendă sau închisoare de la 3 luni până la un an. Înseamnă că uşor-uşor justiţia se apropie de adevăr”.

UPDATE 11.10 Potrivit România TV, procurorii au decis să schimbe încadrarea în dosarul de şantaj. Conform unor surse judiciare, lui Băsescu i s-a adus la cunoştinţă faptul că este INCULPAT, fiind acuzat de ameninţare. 

UPDATE 10.50 Traian Băsescu a ajuns la Parchetul General, acesta fiind așteptat de două grupuri de oameni, protestatari dar și susținători ai fostului președinte. În momentul sosirii preşedintelui, oamenii au huiduit şi au fluierat.

„Sunt pregătit pentru orice, dar cu încredere în justiţie. Nu am emoţii. Ai emoţii când încalci legea”, le-a spus Băsescu jurnaliştilor, la intrare. 

UPDATE 10.45 Protestatarii strigă „La puşcărie!” şi „Băsescu la Rahova pentru ce a furat!”.

 UPDATE 10.40 Avocatul lui Traian Băsescu a declarat, înainte să intre în sediul Parchetului, că au fost citaţi pentru termenul de miercuri, dar nu au fost informaţi exact pentru ce.

„Trebuie să vedem exact pentru ce am fost citaţi, ce acte de procedură se vor face la acest termen. (…) Nu ar trebui să fie o trimitere în judecată, dar decizia aparţine procurorului care va decide într-un sens sau altul, posibil astăzi”, a spus avocatul Claudiu Dinu.

Întrebat dacă Băsescu este pregătit pentru orice, avocatul a spus: „A fost pregătit tot timpul, de la început v-a spus că nu se sperie de justiţie. Va veni în continuare ori la Parchet ori in justitie, dacă va fi cazul”

La rândul său, Lucian Bolcaş, avocatul Gabrielei Firea, a spus că nu există „nicio soluţie de împăcare în acest dosar”.

________________________________________________________________________________

Potrivit România TV, fostul preşedinte ar urma să afle dacă va fi sau nu trimis în judecată în acest dosar. Băsescu este aşteptat pentru a treia oară la Parchetul General, de această dată pentru a afla concluzia procurorilor în dosarul în care este cercetat pentru şantajarea senatorului Gabriela Firea

Avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaş, a declarat pentru ziarulring.ro:  „Depinde ce soluţie va da procurorul. Dacă se va întocmi rechizitoriu, suspectul Băsescu Traian este chemat să fie pus sub învinuire şi să i se comunice soluţia de trimitere în judecată. Dacă se va da altă soluţie, evident că ne va fi comunicată de către procuror. Eu consider că nu există motiv ca Traian Băsescu să nu fie trimis în judecată. Vinovăţia sa s-a conturat din propriile sale declaraţii de suspect date în faţa procurorului. Evident, acesta este punctul meu de vedere şi este soluţia pe care eu, în calitate de apărător al doamnei senator Firea, o doresc. Doamna procuror se poate pronunţa oricum, nu am de unde să ştiu„.

Mai mulţi protestari sunt deja la Parchetul General şi îl aşteaptă pe fostul preşedinte. „Merită să fie la puşcărie”, a spus una dintre persoanele care protestează.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu, urmărit penal în DOUĂ NOI DOSARE redeschise după plecarea de la Cotroceni

 Fostul preşedinte a mai fost audiat, la Parchet, în acest dosar, în luna martie 2015.

După audierea din martie, Băsescu spunea că a dat „o declaraţie completă” şi a arătat că lui nu îi este „frică de lege”. Traian Băsescu reclama totodată faptul că acuzaţia pe care i-o aduc procurorii de şantaj la adresa senatorului PSD Gabriela Firea este fără fundament. Băsescu a dat drept exemplu de ameninţare veritabilă faptul că lideri ai PSD au declarat în repetate rânduri că va ajunge la închisoare după ce-şi va încheia mandatul de preşedinte al României.

„Mie când îmi strigau de dimineaţa până seara pe stadioane, la mitinguri în pieţe, în săli de sport ‘Băsescu la puşcărie!’, atunci am considerat că aici am ajuns din punct de vedere al dialogului politic. Dacă şi eu răspund unui parlamentar de la PSD, e mare şantaj. Da’ presiunea şi şantajul la adresa mea când vezi că cel mai mare partid mă ameninţa cu puşcăria, cum e?”, spunea Băsescu făcând trimitere la PSD.

Scandalul a început după ce, anul trecut, Gabriela Firea a susţinut că firma care i-a vândut Ioanei Băsescu aproape 300 de hectare de pământ agricol la Nana ar fi fost inactivă la momentul tranzacţiei. Drept răspuns, Traian Băsescu i-a transmis senatoarei “să se uite pe tarlaua soţului primar. Poate nu-l mai găseşte acasă. În parohia lui se întâmplă lucruri rele”. Gabriela Firea a făcut plângere la parchet pe motiv că s-a simţit ameninţată.