Băsescu: Modificarea Codului penal, o tentativă de hoţie. Primarii pot folosi banii publici cum vor ei

Preşedintele Traian Băsescu consideră că ultima modificare a Codului Penal este o "tentativă de hoţie ordinară". În plus, şeful statului a precizat că este exclus ca cei doi lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, să nu fi ştiut de modificările Codului Penal.

12 dec. 2013, 09:25
Băsescu: Modificarea Codului penal, o tentativă de hoţie. Primarii pot folosi banii publici cum vor ei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că încercarea parlamentarilor de modificare a Codului penal reprezintă „o tentativă de hoţie ordinară”.

„Este o tentativă de hoţie ordinară, dar eu sper ca reacţia mass-media, în primul rând, reacţia tuturor aliaţilor noştri majori, inclusiv a Comisiei Europene, îi va face să dea înapoi. Ăştia sunt ca hoţul pe care l-ai prins la furat cu ceasurile furate din casă la ieşire. Ce să facă hoţul? Lasă ceasurile şi pleacă. Asta au făcut ei acum. Eu cred că ar trebui să facă pasul înapoi. (…) Eu zic să nu le mai rediscute”, a spus Băsescu, într-un interviu pentru Adevărul Live.

Şeful statului a precizat că este exclus ca cei doi lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, să nu fi ştiut de modificările Codului Penal.

„Este exclus ca atunci când vorbeşti de modificarea Codului Penal şi de legea amnistiei să nu ştie şefii celor două mari partide. Exclud posibilitatea ca cei doi să nu ştie. De altfel, Crin Antonescu a ieşit public s-o susţină. Nu este o amnistie, e o invitaţie la furt. Mai mult, eu aş lega-o cu altceva. Nu-i putem suspecta de lipsă de raţiune când urmăresc un obiectiv. Atenţie, acciza şi concentrarea banilor la Dragnea sunt însoţite de această modificare care-i scoate pe primari din calitatea de funcţionari. Practic, primarii pot folosi aceşti bani cum vor ei. Cu aceste modificări, ei nu vor mai fi subiecţi ai anchetelor de la ANI. Ceea ce înseamnă că pot da contracte de milioane firmei soţiei, vărului, copilului, ş.a.m.d.”, a spus şeful statului, într-un interviu pentru Adevărul.

Afirmaţia şefului statului a fost făcută ca reacţie la solicitarea preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, de a se rediscuta în Camera Deputaţilor modificările la Codul penal şi la propunerea acestuia de respingere a prevederilor care ar putea fi interpretate ca „super-imunitate” pentru parlamentari.