Traian Băsescu continuă lupta în instanţă cu RAAPPS pentru vila de protocol. Fostul preşedinte acuză „legea pentru Băsescu”

Continuă lupta dintre fostul președinte Traian Băsescu și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), după ce judecătorii Curții de Apel București au admis excepția necompetenței materiale și au declinat competența de soluționare către Judecătoria Sectorului 1. Dosarul a fost deja înregistrat la noua instanță, urmând ca judecata să înceapă în luna februarie.

18 ian. 2023, 09:34
Traian Băsescu continuă lupta în instanţă cu RAAPPS pentru vila de protocol. Fostul preşedinte acuză „legea pentru Băsescu”

Traian Băsescu a fost obligat să părăsească vila de protocol din strada Gogol în care locuia, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a stabilit, definitiv, că acesta a fost colaborator al Securității.

Nemulțumit, fostul președinte a anunțat că se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului, afirmând că ”documentele folosite sunt de la contrainformații militare și nu de la Securitate”, însă a lansat și acuzații grave conform cărora pierderea vilei de protocol este urmarea unui atac concertat care a pornit chiar din Parlament, scrie Gândul.

Fostul președinte a susținut că s-a transformat într-o ”țintă”,  iar Legea 243/2001, adoptată de Parlament, ar fi fost una cu ”dedicație” – sancţionarea sa prin eliminarea din categoria foştilor şefi de stat care beneficiază de drepturile prevăzute în Legea nr. 406/2001 – aducând ca argumente extrase din stenogramele discuțiilor purtate în Camera Deputaților.

”Din stenograma şedinţei Camerei Deputaţilor din 7 septembrie 2021 rezultă că la dezbaterile asupra propunerii legislative a luat cuvântul un singur deputat, acesta făcând următoarea declaraţie în plenul Camerei Deputaţilor: «Ne exprimăm regretul că acest proiect legislativ nu a apărut mai repede în societatea românească și îi urăm la mulţi ani cu executare lui Traian Băsescu».

Citeşte şi: Ion Cristoiu îi dă replica lui Marcel Ciolacu. Ce spune jurnalistul despre o posibilă candidatură la prezidențiale: „E destul de problematic!” (VIDEO)

La votul final asupra propunerii legislative, preşedintele de şedinţă al Camerei Deputaţilor a anunţat rezultatul votului şi s-a adresat unui deputat, după cum urmează: «Pe legea pentru domnul Traian Băsescu e în regulă, domnule (…), nu? Aici e în regulă».

Ansamblul stenogramelor şi discursurilor parlamentare anterior precizate nu poate contura decât următoarea imagine clară: «Legea pentru domnul Băsescu» configurează un mecanism sancţionatoriu menit a înlătura şi elimina dreptul la locuinţa de protocol şi celelalte beneficii prevăzute de Legea nr. 406/2001 pentru subsemnatul (n.red. – Traian Băsescu). În plus, este evident că nu poate reprezenta o simplă coincidenţă aceea a faptului că Legea nr. 243/2022 a fost adoptată şi promulgată la un interval redus de timp după pronunţarea unei hotărâri, în primă instanţă, prin care subsemnatului i-a fost atribuită calitatea de colaborator al Securităţii”, arată Traian Băsescu în înaintarea către instanţă.

Citeşte şi: Vasile Dîncu dezvăluie de ce a fost înlăturat de la Ministerul Apărării: „Preşedintele mi-a reproşat că nu citesc revista presei”